CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, January 11, 2011

DugaaN meNcari REzeKi..

Dari seMalam ujaN tak bRenti2. dalam kul7 petang cmtu la. Mmg x expect aPe2. maTa laK xleH nk TitoW. aPe laGi, aMik penSel meN sodUku. daLam kul10 cmTu, maTa dah STat beraT. tutUP buKU psTu titOw. uJan kt LUar xbreNti lagI.leBat kemaIn.n tiTow le shaYe taNpa seLimot..(oraNg leN dah meNggigiL agakNYe..aku riLek je..)

PaStu masE baNgun ceMayanG suboH tadi poN ujan taK brenTi lagi. osMetku sedaNg bz memaSak uNTuk bekaL bawak ke oPIsh. aKu garuk2 kepaLe yang x gAtal ni doK mencArik baJu ape nk paKai g OPish. mmG ni le masaLah aku, gosoK baju leN, bajU leN yang aKU paKai. haiiihhh! prangaI tak brubaH..

mS nak g manDi tu aku tgOk osMEtku dh nk graK g kerja. pas Mandi seSiap nk g keJe. lePas je aku kunCi gaTe umaH, osMetku telepOn. eh, peLIk gak die koL pepaGi ni.adE baraNg tertInggaL ke. aKU pon anGkat la tepOn. rUPenye nak gTau yang jalaN kelUar dari kaWasan peruMahan kitOrang tu baNjir. aKu diberItaHu juGe kereTa nya haMPir mati eNjin sebAb air dah paras taYar Kelisa die. daH x nmpaK tayAr dah.aih, aku pon berterIma kasIh atAs infOnye iTew..

KebetUlaN jiraN sebeLah uMah pon baru GeraK g Koje. maSe kt seLekoH yang osMetku dah gTau tuh, mmG naMPak la kEreTa menDeru2 paTah baLik. mmG betUL la air mmg dh tinGGi giLer. aku terpKir gaK mEsti ade jaLan keLuar laiN seLain daRi jaLan tuh. so aku pon deNgan panDainye eKOt la kete JiraN aku tuh yaNg maNe sUme keTe pon eKOt jaLan yaNg saMa. maK aii, jaLan batu2. berlOpak lagi. tapI tak kisaH la. yaNg penTing x kene banJir.seKali teNgah2 menGeLak LoPak tuh, aDe 1 parT yang xleh nk eLak. perGhh..daLam gak Lobang die. TengOk kete Savvy tu cm daLam gaK la.

Hati deBar nih TapI reDah je La. yaKin deNgan keMampuan 'queen' ku. yayy..chaiyok! daLam ati jaNgan la jadi pe2..nk G keje nih. seMpat lagi beristighfar jugaK mase tuh. daN akhirnYa, berJaya meLepasi haLangan..ngeeee~ betOl orang cKP, myvi ni tinggi sKet. (kaLo koraNg tak lOwered kan die la..).

PastU perjalan pon diteruskan. eLok je smpaI depan UNIMAS, pergHHH, ujan takyah caKap la. Lebat giLer sMpai tak Nmpak jaLan.adOi, yang aku pUlak paNdai sanGat tak paKai sPek. pe lagI, meRaba la dalaM handbag aku yang Gabak tu carIk sPek. xnaMPak sehhh..

saMpai la kat bulatan Stutong, ms tu ujan dah Okay. tapi satu je kene teMPuh, jeM pulak.haih, dugaan suNgguh menCari reZeki. sekali lagi aku berisTighfar dan berdOa. seMOga perjalaNanku smPai ke destinaSi. doa juGak agar aku seLamat samPai. yeLah, g KeJe. kan sAtu ibAdaH seLain carIk reZeki uNTuk diri dan keLuarga kt kL nun..

Last2, sMpai jugak kat Opish.aLhamdulilah. mengucaP panjang aku. seLamat juge. taPI ujan masih belUm berhEnti. masE aku post bendE ni pON, ujaN masih leBat. bERdoa juGe agAr x jadi ape2 kt ruMah (ne tau banJir ke, haPe ke..) ataU seSapa saJe yang berada di Jalan raya seLuruh Malaysia..berHati-hati di jalan raya. tiMe ujan2 ni janGan baWak leLaju okeh..!

SELAMAT BEKERJA MALAYSIA..!! :)

Peace no war !! ('-')

p/s Kejadian ini berLaku di kawasan rumaH aku di Samarahan menghala ke Simpang Tiga, Kuching, SArawak..