CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, July 2, 2011

Projek Memasak :: pudiNg caRAmeL..yuMMy...:)

ha, ni tatau La terGeraK laK haTi naK buAt pUdiNg caraMel yaNg maNa itu adaLah fav ku.ngee..ekOt kaLo seNsoraNg caMni maLas naK masaK taPi sebaB dataNg laK gas raJin tu, tu yaNg buaT nih..hek3..oKeh, nak ciTer caRe buaT puDing yaNg seNang laGi seDap nih..

first sekaLi kite buaT die PuNYe puTih keKUning2aN tu ek. aMik sOploh biJik teLur,susu caiR setiN (yaNg keciK tu) dan eseN vaNiLLa.taMbaH guLa siKit kaLo nk maNis or boLeh jugE taMbah susU pekat kaLo naK lagi maNis. bLender semua nih seKejap.pastu tarUk tePi dulu.

pastu cairkaN guLe daLam kuali smpai die kaLer kuNing.jaNgan bia saMPai itaM.sbb nanti pait.lePas tu teRus masUkkan gula yaNG daH dicaiRaN tu ke daLam LoyaNg. pas daH masUk guLa tuh, tuaNg telur yaNg dibLender tadi. pastU kUkus seLame 45 miNit.jaNgan lebeY, jaNgan kuraNg.peNah terKurang maSa, jaDi saNgat leMbik.

Pas 45 miniT, aNgkat dan seJukkaN dalaM peti es. kaLo naK makaN baru teLangkUpkan. pergH, seKali daH terbaLikkaN tu mMg sedaP la..yaNg ni buat sesaJe je n esOk nYe bawaK g oPish. feedBack meMberaNgsangKan la.taPi sebab firsT tiMe buat, sO consiDer jaDiKlah kaN.hehehek..



so kengKawan, seNaNg kan..seLamat meNcube..! :)