CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, February 27, 2012

Projek Memasak :: Puding Pop Ice Vanilla Blue

Assalamualaikum kawan-kawan.  Bertemu kita lagi dalam rancangan masak memasak bersama saya, Emy a.k.a Nadea Ramly..Ewahhh. Ingat rancangan masakan? kekekeke..*verangansssss*

Petang semalam, macam biasa la kt pesbuk..ternampak sorang kawan post pasal buat puding..wahh, wa dengan laju nye taip mentak resipi kat dia.. macam sedap wo..tu yg nak buat tu..

 

TAPIIIIII, memandangkan banyak bahan2 ini tiada dirumahku, so, wa olah puding ni.  Eh, tak. Wa cube resipi lain.  Selalu orang buat puding milo kan. Disebabkan milo takde, wa pakai minatang kt bawah nih. Ha, ni beli kt Serikin dulu. Lame xbuat air nih. PEberet. Kalo sape biasa minom ice blended kaler biru tu, ni la sebenarnye. SEdap die macam eskem paddle pop yang kaler2 tu..:p


Nama dia Pop Ice Vanilla Blue.  Boleh buat gune air panas or blend dengan ais jadi ais blended..Kat semenanjung wa tak sure ade ke tak..tapi ini meme peberet aye...wihuuuuuu~

 Wa google gak resipi kt Myresipi. Maklumlah, wa tak pandai masak.  Sume resipi carik kt google. Tibe2 napok satu gambo santek je bawah die kaler putih, atas die kaler cekelat. (Tu resipi puding milo).  Wa bace bahan2 die. Hah, ade sume. Tapi wa tuka la kepada Pop Ice Blue nih. Nak cecuber. 

Okeh, pas dah buat tu wa post kat pesbuk.  Ngee. Macam santek je kaler die kan. Then ade kawan mentak resipi. Okeh Kak Nad, inilah resipinye...


Bahan-bahan::
Agar-agar (sepeket tu dlm 12gm)
Air (1400ml)
Gula (secukup rasa.  Ekot manis kite)
Susu pekat (ekot juga manis kite)
Pop Ice Vanilla Blue (3 paket) atau Milo atau Horlick atau Nescafe (yang ni ekot citarasa memasing)

Cara membuatnye ::
1] Masak agar2 dalam periuk dengan air sampai die cair.

2] Masukkan gula ekot citarasa dan kemanisan yang anda suka. Nanti rasa dulu keh. (semalam pakai bantai je letak gula. Naseb tak manis sangat. )

3] Ambil beberapa senduk dan asingkan dalam mangkok lain.  Pastu masokkan susu pekat tadi tuk buat part yang kaler putih tu as the based. Kacau rata dan masokkan dalam bekas somei.  Simpan sekejap dalam peti sejuk bagi die keras sikit.

4] Pastu, baki yang tertinggal dalam periuk tu, masokkan perasa tu, Pop Ice Vanilla Tue.  Ekot pekat juga. Tapi saya pakai 3 paket cm dalam gambar diatas.  Lepas dah mendidih dan digaul rata, tutup api. 

5] Masukkan kedalam bekas yang kita dah masukkan based kaler putih tadi diatasnya. Tadaaaaaaaa, dah siap.. Sejukkan pastu boleh hias dengan whipped cream or ekot kesukaan anda.  Tapi sebab bahan banyak takde kat umah so jadilah puding yang simple lagi menawan ini. Makanlah dengan gumbiranya..


Taraaa..Inilah hasilnya..kekekke..Tunjuk satu je. Kalo tunjuk bebanyak nanti kang terliur pulak..kekekek..

*kredit to Nurul sebab bagi idea nak buat puding dan juga Ummi Khalish yang sebut pasal nak buat puding milo. Dan itu membuatkan wa google resipi puding simple lagi senang. Timer kaseh kawan2..:)

So, berjumpa lagi di resipi yang akan datang. Selamat mencuba.

Babai..:)