CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, March 17, 2012

Yalan yalan ~

Hek3..akhirnya kembali dengan entri baru. Lame dah weh tak berjimba dan meletihkan diri inih..Actually, tak plan pon. Sume ni tetibe. Sebabnye, kawan wa masa UiTM dulu, die datang ke Kuching sebab ade kursus. Okeh, dipendekkan cerita, die sampai dalam pukul 10.25malam. Pastu ajak sorang lagi kawan, jadi ramai sikit. Cakap kat dorang, tengok wayang mahu? Meka (Nisa & Mas) angguk angguk geleng geleng saje..

Jadi, kami zass ke MBO The Spring..ngahhaa..dan disebelahnye ialah tiket kami..kekeke..wayang no 7, seat A 7, 8 dan 9..tau pukul bape? kol 1230 a.m..huaaa..dah beli, nak wat cemane..:p




Kitorang sampai The Spring masa tu dalam pukul 1130 p.m. camtu..so disini lah tempat kami menunggu sehingga jam 1230 a.m. gile ah. Sume dah ngantok..adess..



dan taraaaa...peace yaww...kami tengok cite inih...~ :P tapi tau dak ape yang sadissnye?? kami 3 orang je dalam wayang tu..gile tak best..pastu ekon dahlah kuat gile. Kawan wa dua orang dah tak tahan sejuk. Wa pon tak tahan. Kami mencapai kata sepakat membawa berkat, kami keluar. Baru 10 minit ditayangkan weh..kekeke..pembaziran duwet disitu hoccay..!! Tapi tak kisahlah, dah sejuk gilerss..Takkan nak tahan. Kang ade yang pinsan dalam wayang tu kang..ngahahah..Maka kami, rakyat Mesia, berikrar sepakat untuk pegi makan pula.. Lapaaaaaarrr wo.. dan Mek Donel Tun Jugah menjadi sasaran. Nak g epot takot dah tutup pula. 



Saya dan Mekdi..nyum nyum..Mc Chicken..ngeee..*mata ngantok* .. Pas makan zas pecut balik umah. Nisa, dah lolap kat blakang. Mas yang teman wa drive. huhuhu..tapi takpe. si Nisa tu 10jam dalam kete, misti penat. Pejalanan darat dari Mukah ke Kuching mengambil masa dalam 9-10 jam ye kawan2..imagine. Kalau wa pon muntah monggek..adess..

Sampai umah, tiga2 terbongkang macam pas kene tembak. penat takyah cakap..ades..tapi dalam kepala dah memacam agenda nak buat esoknye..kekkeke..

Dan selepas mangun tido pada pukul 9.30 a.m. *kamiorang sampai umah kul2 lebih occay..*, kami decide untuk ke Serikin.. Aha, untuk sesape yang tak mengetahui apekah minatang Serikin itu, meh nak cite sikit. 

Serikin adelah tempat dimana ia terletak di sempadan Malaysia-Indonesia tetapi Serikin masih di kawasan Malaysia. Peniaga dari Indonesia akan datang ke Serikin pada setiap hari Sabtu dan Ahad sahaja untuk berniaga.  Difahamkan, Serikin merupakan daya tarikan pelancong dari semenanjung dan luar negara juga memandangkan harga dan barang yang ditawarkan agak murah berbanding di tempat lain. :) Difahamkan juga, kita boleh tawar menawar dengan peniaga2 ini..*untunglah sape pandai tawar* Macam2 barang unik dijual. Diberitahu juga dahulu masa memule dibuka, ada jual lembu, kambing yang hidup di sana. Percaya tak? Percayalahhhhhh..*nyanyi lagu Siti Nurhaliza*

Okeh, wa pirst time pegi.  Bawak rm300. Siyes tatahu ada apa kt sane. Bajet cam tak beli banyak. Sekali pegi sana humangaihhh..rambang mata..dan abis duwet wa. sob sob sob..ade handbag memacam, ade topi, kain ela, baju kemeja, jubah, kasot, barang makanan, kerusi rotan, dan macam2 lagi ah. Kalau sesape gemarkan barangan yang murah dan nak beli borong, dinasihatkan untuk datang kt sini shopping. *memula pegi cam orang gile.. nak pengsan tengok barang sana..huahhhhh*


Peace yaw..saya berbackgroundkan keadaan Serikin...Time ni dah tak ramai. sebab kami gerak dari umah kul12..perjalanan mengambil masa sejam setengah dari bandar Kuching. :)



Inilah Nisa, kawan aye masa UiTM Perak dulu..Dan katenye nak datang lagi untuk repeat shopping..ngahhaha..tu lah, aku cakap bwak duwet lebey manyak. Kan dah menyosal..ngahahha..Okeh, last destinasi sebelum balik ialah di kedai jam yang unik. Nisa terpegun tengok bentuk-bentuk jam yang menarik itu. Boleh lihat gambo dibawah. Dibuat dari kulit kerang yang dihancurkan..*yang kaler cm cekelet2 sikit tu* dan dihias juge dengan  kulit kerang yang cantik dan menarik..Serta tahan lasak. Demo telah ditunjukkan oleh penjual dengan berdiri memijak dibelakang jam ini. dan saya, 'Fuyooo..." <- tapi tak beli pong.nghehehe..tunggu hubby..nak kecek die..:p nak die pilih..:)



Bukan bentuk bunga je, memacam bentuk ada weh.. Gitar, masjid, bunga, kucing, dan memacam lagi lah..wuu..nak beli, tapi dompet belom mengizinkan..ngahahha..


Rerakan disamping jam yang santek..:)


Nisa die req nak tulis sumthing kt jam die. Tanda ingatan katenye..Ha, yang duduk tu la peniaga die..:p yang buat demo tu..lupe nak tangkap gambo..:p


Ha, ni sorang lagi kawan wa, Mas yang bergambo di jam yang bergantungan itu..sambil pegang cerek..*eleh, kate tamo beli pape..keh3..* Pastu dah beli jam, sume dah penat, dah lapa, dah ngantok dan segala2nye lah, kami berangkat pulang..tapi wa singgah jap nak beli limau..tiitbe nampak buah nih..*yang kat bawah nih* Unik betol buah die. Bentuk die santik. Ade tanye kt penjual tu tapi wa lupe pula namenye..adess...



 Ha, ni la tukang kutip sewa kedai. Yang blakang nun, *pakcik kira duwet* tu ketua dia..ngahahhaha..


Balik tu kami singgah Lock Ann, Matang Jaya tuk lunch sekali dengan minom petang sebelum hantar Mas balik umah. Menu saya ialah, laksa sarawak peberet saya dan air white lady..hoho~ nyaman....


Maka, saya n Nisa meneruskan perjalanan pulang ke rumah dan dua2 kepenatan..pengsan kali kedua nya.hohoh..

Keseluruhan, penat tapi happy. Lame tak kua berjimba. Bz dengan keje saje. Oh, esok saya kerja..Tido dulu lah..Nanaite all..Sweet drim~

Lesson learnt
~Kalau dalam wayang tu cume anda tiga orang dan sejuk gilers, baek balek saje..
~Alang2 nak tawar menawar, bia sampai abis..vromm vroom..
~Penat dan lesu ubatnye ialah tido..zzZZZzzz...

Pesanan penaja..:: Ada oram dah pasan trademark saya lah..larikkkkk! Peace yawwwww~

Tata...:)