CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, April 4, 2012

Selamat hari lahir adik!

04.04.2012, 11 tahun yang lepas, tarikh yang sama, lahirlah seorang puteri bongsu yang dinamakan Anis Suraya Ramli. Hoyeh, dia adalah adik bongsu saya. Harini, genap umo dia 11 tahun. :)  Malam tadi dah dapat reminder dari Oja (Adik no 2) nak gitau arini ari jadi adik. Kekmi ingat la weh..ciss..~ 


Mengimbau kenangan 11 tawun lepas, memang cam lawak sikit la. Actually beza adik ngan Iwan (No. 4) agak jauhla. Dalam 8 tahun. Imagine kitorang dah lame 4 beradik titibe die datang dan jadi 5. ngahahha..Wa mase tu tengah sebok MSSD Badminton dan balik2 tengok adik dah ade kt umah. ngeeee~ Nak dijadikan cerita, nak carik nama satu hal. Mak tanye, nk letak name ape. Kami adik beradik cam brainstorming la. Adesla. Cam miting pon ade. Concern mak and abah, meka nak kekalkan hurup A..cam kami (Aimi Nadiah, Rozaini, Amirul Rasyid, Amirul Ridzuan dan adik, Anis Suraya). Tapi no 2 tu lain sikit namenye sebab die lahir kat umah kot. Sebab tu start ngan hurup R. kah3..

Kebetulan masa tu ade buku yang kalo sekolah menengah tu ape namenye, alamak tak ingat pulak, ade name Anis Sophelia. Mak memula setuju. Pastu mak cakap maksudnya apa. Kami blur. Last2 nak amik senang, kami semua sepakat di kampung hai pening lalat untuk bagi name Anis Suraya. So, abah pon pegi la register adik kat JPN. *skang jabatan wa. weeehuhuhu*

Cam kate mak, adik tak susah nak jaga. Tapi macam2 hal la masa kitorang membesar sesame. Dia ni memang kene buli je dengan kitorang. Yelah, die paling kecik. Paling tak ingat bile die tercekik gula2. Terkekek kekek kami gelak. Pastu kitorang siap buat korum masa men PS1 kat dapo kutuk adik. Rupenye die dengar. Mak datang kt kitoarang and cakap, "Adik cakap, Mesti dorang tengah cakap pasal adik la tuh.." Ape lagi, tegelak2 la kitorang. Baru umo 2 tahun kot masa tu. Amboih mulut ko. kah3..Pastu ade satu lagi, time die dah umo 5 tawun kot.  Tarikh yang same die sambut besday, kuceng kami si Omel selamat melahirkan anak2 die sebanyak 6 ekor. wihhuhu..So, adik share besday dengan anak2 Omel la.kih3..

Masa dia umo 3 tahun gitu, die suke bangun awal. Same orang yang nak pegi keje. Wa bersiap kan pegi keje, mekap segala. Die tengok. Dan woihhh, die ekot. Wa pegi keje boley pulak die mengerjakan blusher aku. Ades, adik adik. Tau pulak tu nak pakai kat mane. Lipstick pon tawu juge. Kalo bersiap nak g keje, die akan perati ape wa buat. Pastu mulut tak berenti nak bertanya itu ini. Huah.. Dan die suke karoke. Kalo pepetang bukak koke kt umah, hoh, die la pegang mic. Bukan nyanyi tapi cube nak nyanyi. Lagu peberet die pada masa itu ialah BUNGA BUNGA CINTA, Misha kauuuuu..kau ade..? ngahahahh..

Adik paling rapat dengan Wak a.k.a Iwan. Nama Wak tu melekat sebab masa kecik tak reti sebut Wan. So jadi Wak. Die ni rapat, ngam betol. Kalo Wak die gi memane misti die ekot. Paling takleh lupa, die boleh buat cam superman kat atas moto masa Wak die bawak moto ronda2 depan rumah. Menjerit haku..Umo die 4 tahun kot masa tu. DAri kecik memang Wak manjakan die sikit sebab Wak seronok kot ade adik kan. Kalao makan, misti nak berdua, misti buat tuk adik. Ngeh. Wak pulak suka makan. Huh, memang ngam. Tapi adik tak berapa ngam dengan Yok a.k.a YOn, abang die yang lagi satu, NO 3 dalam adik beradik. Sebab YOk ni garang sikit. N tak berapa memanjakan adik die. Mungkin sebab life die dari Form1 sampai Form5 dok kat hostel dan kurang dirumah. Tapi wa tau die tetap sayang adik die. :)

Ni la abang kesayangan adik, Wak name die..a.k.a Amirul Ridzuan..*gambo nak poyos kan...*

Tiap2 tahun dan tarikh lahir pemili kami, mesti kami sambut. Beli kek, dan makan n gelak reramai. Eratkan silaturrahim. Tapi sejak saya pindah ke Sarawak, ada juga meka buat tapi kebanyakannye mak atau abah yang belanja makan. HOh. Paling sadis, 3 hari lagi nak besday abah, wa dah kene terbang pegi Kuching tuk lapor diri. Uwa.. Hancus plan nak bli kek durian tuk abah. sob sob sob..

 Cuber carik mane abah saye..?

Ape yang wa nampak kat adik wa yang bongsu ni, die ni suka meniaga. Boley kate kalo jual ape2 sume laku. kakakka..ades..Kat skolah jual itu ni laku saje. Dan die sedikit matang dan berani la. BAgus juga die ada sebab boley jaga mak and abah memandangkan kakak n abang2 die merata2. huhuhu..

Apepon, kami tetap sayang adik kami yang bongsu nih. Harap adik jadi orang yang berguna, tak lupa mak and abah. :) Dan 11 tahun berlalu. Kita membesar sama2 kan. Kekmi doakan adik berjaya dunia dan akhirat. Aminn..Selamat hari jadi adik! :)

 Kalau dapat laptop, game sesaje..Angry Bird la tuh..nghahaha..


Adik dengan kucing jiran depan umah..


 Kami adik beradik..Wa tengah tangkap gambo la..


We are happy family...GAmbo raye 2011! *hubby tak dapat balik raye mase nih..ngeehehe..*

kami sayang adik..! :)

MOde : nak balik, nak balik..! uwaaaa..~