CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, May 12, 2012

Projek Memasak :: Kek Batek Biskut Merry

Actually kan, lame gile tak memasak. Huuuu~ Disebabkan oleh satu kejadian dimana seseorang telah membeli kek ini tapi bile wa rasa, err, sedikit hampeh. Kuciwa. Sebab itu kek kegemaran beta. 

Disebabkan keinginan yang membuak2 tuk makan kek tu, wa pon terdetik nak buat. Carik resipi. Tepon mak tanye resipi juge. heheh..kate tak reti masak kan...

SEbenornye tengok resipi kat tenet, tapi ta paham lah. So, wa sukati buat ekot cara wa sendiri. Meh cube tengok kot2 boleh try test ke kt umah kan..:P 

Bahan simple je. Mende yang ade kat umah..

 Beskot Marie..ni kene beli la kalo tade kt umah. Beli sebab jumpe yang ni je. Brand lain tak jumpe pulok...


 Okeh, milo pon wa beli sebab kat umah wa sume ade 3 in 1 je..muahahha...


 Susu krimer manis. atau dikenali juga sebagai susu. Susu lah..adoiyai..
Bukan susu cair okehhh..
 
 Ini ialah beskot marie yang telah dipecahdua..hoho~


 Saya menggunakan telur sebanyak dua biji. Eksen je sampai 4 bijik tuh..


 Dan juga buttercup..itu bila die sudah cair..

CAra membuatnye ::-

a] Masukkan air, gula, milo, susu ke dalam kuali yang menggunakan api sederhana. Air secawan, gula sikit je, milo kalo nak pekat tambah lagi, susu pulak kalo nak manis tuang je semua. Saya tak pakai koko sebab tak jumpe koko. kekekke..

b] Kemudian, masukkan butter dan telur. Gaul sehingga mendidih. Butter saya pakai satu bar tu. Telur dua bijik.

c] Kacau hingga mendidih. Tutup api. Masukkan biskut yang telah dipecahdua itu. Gaul jangan sampai pecah pulak. 

d] Pastu tuang dalam loyang. Padat2kan dalam loyang. Jadi camnih..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




 DAn inilah hasilnye..hoho~ mendapat undian dan like terbanyak di pesbuk.kekekke..dan bawak ke opish. Deme kate sedap.  TAtahu la kalo tipu. Kalo tipu pon takpelah.lalalala..

 
Sila la cuba. SEnang je. campak je semua dalam kuali. kekekek..:P 

Ni lah kalo teringin nak makan, buat dan carik bahan. Time cuti ujung minggu kat umah. Masaklah daku..kui3..

Nanti jumpe lagi ngan resipi lain hoccayy..daaaaa~