CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, May 26, 2012

Projek Memasak : Sotong Kangkung

Bila kene tegur dengan hubby, baru nak berubah..

Eh, bukan pe, die cakap saya selalu masak gune minyak yang manyak. So hubby sajes makan yang rebus2. Dan ini lah salah satu idea hubby!

iaituuuuuuu...


Sotong kangkong~


Memula nak buat keesokan harinya pas hubby bagi idea tu. Tapi disebabkan beberapa masalah yang ta dapat dielakkan, wa tepaksa buat lusa nya.

Akhirnya, inilah hasilnye..wuwuwuu~

Baek. MEh nak share cara buat die. 

Sonang yo..Semua rebus..~

Memula carik sotong yang kaler kuneng cmni. Die ade jual. Wa tatahu ape name die. Siyes...Sotong ni rendam dalam ayor je. Sekilo agak mahal, tapi ni kite pakai sekor je. Boleh tuk dua orang makan..

Pastu kangkong beli seikat..Beli kat pasar..

Kacang tanah, kite beli singgit. Kacang ni kene goreng dulu dan dikisar. Jangan kisar kasar sangat...*kite tumbok, tu yang napok kasar dan besar.muahahah..

Pitis..Pitis ni boley dicarik dimana2. Kite beli je yang dah siap..

Pastu cili. Potong kekecik...

Ha, senang kan bahan die...?? Senang...

Cara membuatnya ialah, memula, potong dan basoh sotong tu. Boley potong kekecik juga. Ekot anda mahu cemana..Pastu celur sekejap.

Same lah ngan kangkung. Siang dulu, ekot sukati besar mane nak potong, pastu celur.

Kacang digoreng dan ditumbuk atau dikisar. 

Cili pula dipotong kecik2. *tuk sape yang suke pedas..*

Pastu gaul sume dalam mangkok..ngan pitis sekali..kalo nak masin sikit tambah la garam. kalo nak manis tambah la gula sikit. Tapi pitis tu dah secukup rasa dah...

Dan taraaa..boley dihidang...

Siapppp! 

Senang je. kan kan kan...

Nota :: Sotong kangkung ni menu peberet hubby..~ dan sebab teringin nak makan, wa pon buat lah! ngehehe..sebab saya kan suka makan..

oKey, jumpa lagiii..daaaaa~