CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 20, 2012

Ikhlaskah maaf itu?

Assalamualaikum...

Agak berat kan tajuk pagi nih. Saje je..Titibe macam ade orang persoalkan.

Ramai orang cakap, maafkan saje. Cakap, memang senang. Kan? Kalau orang tak lalui mende tu, takkan tahu. Oh yes, dan saya bukan sekuat kamu.

Bila memaafkan, hati jadi tenang. Tenang ke kalau sentiasa ingat? Or sentiasa nak doa bukan-bukan? Ha, ni doa lain cerita pulak.

Orang cakap, berat mata memandang berat lagi bahu yang pikul. Betol. If we don't have any idea about other's life, jangan nak cakap besar as if you know and understand. Even me pon tak paham sepenuhnya. Cuma boley luahkan simpati dan empati.

Mungkin kalo bende kecik, yes, i've no problem to forgive. Tapi kalau dah melibatkan hidup dan masa depan, shud i?

Plus, orang yang buat salah tu sikit pon tak rasa dia buat salah..

Gila betol!

Tak sedar diri kan?

Dah menyusahkan hidup orang, buat2 tak reti. Macam kita yang salah pulak..

And ape jenis manusia camni kan? Tak paham..

Well, selalu orang2 begini, Allah bagi kesenangan, kemurahan rezeki, tapi semua tu tak redha sebenarnye. And dia tak realize pon yang Allah bagi sume tu sebab nak tengok dia ingat ke tak ape yang dia dah buat..kan..?

Kasihan..

Oh..

Dan, mungkin tak fikir hal mati kot..

Kalo mati dalam keadaan orang tak maafkan, camane?

Senang kat dunia, kat akhirat belom tentu..

Kan..

Dan..

Orang cakap, memaafkan tu senang, tapi nak lupa tu susah..

Tapi adakah maaf anda itu ikhlas?

Saya?

Untuk 'kes besar', saya TIDAK memaafkan..

Belom benar2 ikhlas..


Nota kaki :: Bila nak sedar diri dah buat silap dengan orang? Tak redha walau hidup 100 tahun sekalipun jika tidak dimaafkan. kan?

Babai...~