CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, June 15, 2012

Kisah disuatu petang~

Act wa balik keje kol 5. Tapi sebab malas nak bersesak2 kat depan opis wa tuh,wa baliklah kol 530. So far kalo balik time acamni,memang okay. Tapiiii, harinih macam agak meruntuhkan benteng kesabaranlah...

Macam biasa,wa akan amik lane kanan sekali tuk kua ke bulatan depan opis tu. Sebab kebanyakan mereka akan amik kiri sebab nak selamat kalo kete dari arah kanan datang,die selamat. Kononnye..tiba masa wa kat belakang satu Kenari kaler silver ni. Act banyak peluang dah boley lepas tapi takot kot. Lame jugak lah nak tunggu die lepas. Sampai satu part,ade ruang dua kete boley lepas. Tau dak dia pi tunggu sampai moto tu dah jaoh sikit dan wa tak sempat nak kluar.grrrrr..geram betol..kalo cekap tiga kete lepas kua simpang tu. Pastu terpaksa la wa tunggu sampai agak boley selit. Pesanan : boley x kalo keluar simpang jangan terhegeh2? cer jadi bijak sikit. Selfish! Lepas diri saje. Huh..

Nak dijadikan cerita,wa nampak ade can nak kua. Sebab bas tu macam agak slow dan macam nak bagi wa kua. Titibe pajero belah lane kiri wa pulak jalan sekali. Tau x tehegeh2 macam siput! Maksudnya disini,keluar simpang sekali lah tapi die kat lane kanan. Tak ke bongok kalo die slow,mati lah kene hentam ngn bas dari arah kanan ni. Nak tanak wa terpaksa bagi die jalan dulu. Mangkok betol lah! Ekot hati nak je wa hon. Sticker hijau x sticker hijau. Tehegeh2. Maki dari dalam kete je lah. Mujur bas tu slow. Kalo tak dah gedegang dah. Pesanan : boley tak kalo kua simpang tu jgn nak membahayakan orang lain..

Wa pon meneruskan perjalanan lagi. Masa wa dok lane kanan,dari jauh wa nampak ade myvi oren nak kua simpang dari kiri. Kebetulan jalan memang slow lah sebab depan tu ade traffic light. Titibe wa nampak driver myvi tu turunkan cermin dia. Dan start keluarkan tangan tuk bagi isyarat nak keluar simpang. Dia ngn anak2 dia. Sempat tu wa tengok. Dan yes,kereta di lane kiri bagi dia kua sebab dia bagi isyarat tangan dan tersenyum ke arah driver yang bagi dia jalan tu tanda terima kasih. Hello,driver tu pompuan okehhh..lelaki jangan nak pasan sangat macam lah korang sorang je pandai bawak kete. Ha,kan bagus gitu kan. Ni kadang dengan sombongnye tamo angkat tangan pas orang bagi jalan. Senyum pon tanak. Susah sangat ke? Dan wa tak sempat nak tengok plet kete die. Pesanan : salah ke kite angkat tangan dan senyum lepas orang bagi jalan kat kita? Susah sangat nak buat ke? Atau susah sangat ke nak bagi orang jalan kalopon die tak angkat tangan konon sombong lah gamaknye kan? Kalo kita bagi jalan,insyaAllah Allah permudahkan perjalanan kita. Kalo die kua muka sombong pon,biarkan. Tak lame pas tu ade le balasan dia. *wa penah experience dpn mata.

Kat situ dah senyum sikit pas dua kejadian yang wat wa terbebel sorang2 dalam kete. Wa pon meneruskan perjalanan. And yes,dugaan datang lagi. Sebuah hilux dihadapan wa bawak 40km/j di lane kanan. Dan yes,bila wa tengok cermin pandang belakang,kete dah bederet deret dah. Ape kejadahnye semua ini kan. Seminit wa layan je. Sebab ingat baru masok lane kanan,macam agak slow lah kan. Last2 wa tak sabor dah. Wa bagi signal ke kiri dan wa toleh,oiii,tengah men hp rupanya! Mangkok betol. Orang len pon men hp jugak tapi xlah buat jem. Wa dudok depan dia dan wa slow. Pastu dah puas hati wa pecut. Cis,xsampai 10min,dr jaoh wa dah nampak kete lane kanan sume slow2 je. Curious jugak wa. Roadblock kah? Eksiden kah? Sebab kalo slow gini memang ade pape. Tapiiii,nape kiri laju je pulop. Ape lagi,tuko gear bagi signal,masok lane kiri. Penuh pulak ngn moto yg rasa lane kiri tu lane depa. Kalo pi kerja memang sakit ati. Sukahati je nak dok tetengah takmo pi kiri sikit. Ingat kalo tesenggong dek kete tak tegolek ke. Dengan skil skil yang ado,wa selit2 lah pi kanan pi kiri. Dan ye,memang wa dah agak,kete depan sekali yang wat kete belakang berderet deret ekot. Huh.pajero lagi. Kali ni kaler itam pulak. Elok dan cantik je lane depan dia kosong dan lengang. Kali ni wa masok lane kanan balik belakang dia dan..wa masok kiri dengan mengejut *ta bagi signal.wa dah tengok mmg tade kete kat kiri* lalu memecut. Dan wa masok kanan balik dok depan dia. Oh,amazingly, dia terus bagi signal pi kiri. Dah sedor lah tu. Aiyaaaaa.. Pesanan : boley dop kalo rasa slow tu dok belah kanan. Maksudnya disini ialah, sila SEDAR DIRI. Kesian lah kat orang kat blakang blakang. *tapi yg belakang pon polo je apehal.adesss*

Ingatkan dah berakhir kat situ. Ade lagi. Ni nak kua simpang ke bulatan ni. *jalan nak balik umah I manyak bulatan hoccay..* ade tiga lane.tetiga lane jem. Adoi. Rupe2nye takot nak kua sempang. Huyaiii.. Tolonglah. Bulatan ni tak le sibuk mane pong. Adessss..pesanan penaja : sila berada di lorong yang sepatotnye ye. Kalo nak pi kanan,sila amik lane kanan atau tengah. Bukan amik lane kiri pastu pancong kete orang yang nak g kiri sebab ko nak pi kanan. Grrr.. Bercalar kete wa tadi wa kejar tau x!

Wa pon meneruskan perjalanan ke dobi sebelum balik ke umah. Ada la kete depan wa. *masa ni dah nak sampai kat dobi*. Dia slow je. Wa bajet die carik parking sebab dari cermin sisi dia,wa nampak panjang je lehernye menengok ruang parking. Wa pon slow. Dah bajet kan. Sekali dia masok parking kanan tanpa bagi signal. Humangaih! Agak tekejot disitu ye. Walaupun dah alert tapi sedikit terkejot. Aih,kete baru signal rosak ke hape. See, attitude manusia kan. Pesanan penaja : susah sangat ke nak bagi signal?

Lepas anto baju kat dobi,wa pon balik. Jumpe bulatan lagi. Kalo sape tau bulatan UiTM Kota Samarahan memang tau jem die camane time balik keje. Sebab tu sesatu jalan darat yang menghubungkan mereka ke kampung. *atas samarahan lagi* tapi wa tak masok simpang tu pon. Wa nak terus je nak balik umah. Sekali lagi,jem. Sebab saya nak terus dan meka nak masok sempang kiri. Kete depan wa berjaya selit dan wa konon nak selit lah tapi ade pula kete. Lalu kereta kancil dan van itu memberi laluan kepada wa. Dedua driver lelaki. Wa angkat tangan kat dedua mereka dan melemparkan senyuman yang paaaaaling manis. Ehem. Sebab meka bagi jalan lah! Apo daa.. See,nampak x kat situ yang tak salah bagi org jalan. Pesanan : senyum dan angkat tangan pas orang bagi kite jalan..

Pastu tergerak ati pulak nak singgah pasar petang kat area umah wa tu. Wa ter laju dan ter lepas parking yg dekat. Tapi wa sedapkan ati. Xpe. Depan tu ade lagi. Wa pon slow. Dan yes,ade kete vios nak keluar. Wa pon tunggu. Titibe ade motor kat sebelah wa. Ciss. Wa dah bajet die ni misti nak parking tpt kete vios tu kua. Wa rileks je bagi vios tu kua dan pap,moto tu pon masok parking vios tadi dan park moto kat tengah2 kotak parking. Hampagas betol! Geram haku. Pastu wa nampak pulak kete waja sebelah vios tadi nak kluar. Wa bagi signal nak masok sambil tunggu waja tu keluar. Dan akhirnya dapat parking yg sangat dekat.hihihi. Oh yes,dan wa rase nal sondol je moto yang parking kat sebelah tu. Geram. Pastu,blakang wa kete vios gak. Eh,die bagi signal nak parking kt tpt moto tadi. Adeh,muat ke. Ko dahlah gabak. Dan yes,dia masok weh parking tu. Masa die nak masok parking tu,sipi lagi nak kono lampu belah kiri belakang myvi wa. Tapi wa kua je nak copek boli sayor tuk masak. Pepandai ko lah. Wa tak parking senget ha. Wa ekot kotak. Pesanan : boley x parking moto bebetol n jangan nak amik parking kete dan buat macam moto ko tu kete. Nampak x sengal kat situ?

Selesai membeli,now nak kua reverse kete pulak nak balik. Mak aii. Gila hampir dan rapat vios putih belah kiri ni. Aku pusing stereng sikit je kang begesel pulak. Wa toleh kanan,kete kancil belah kanan wa pon nak kua jugak. Wa masok gear reverse sesiap. Senang terus kua. Titibe bila kete kancil tu dah kua,die bagi isyarat kat wa soh kua juga. Wa undur sikit dan wa depan sikit ke kiri. Sebab kene kua parking ke kanan. Wa pasan ade sorang mamat tu berdiri tengok wa cube nak watpe kan. Dan dengan kepakaran yang ado, wa berjaya keluar parking dengan keadaan kete belah kiri yang rapat gila dan sedikit ruang yang encik kancil beri beserta dengan viva putih yang parking melintang kat tepi parking sane. Eleh,viva tu siap undur lagi. Wa x langgar lah kete ko. Yang dok pi parking kat tpt bukan parking tu pe kehei. One shot je beb,wa keluar parking. Mamat tadi pandang je wa. Ape,ingat wa pompuan wa tak reti? Kemon lah..*kekembang idong* terima kaseh encek kancil. Saya jerit dari dalam kete. Dan senyum. Pesanan : sila parking ekot kotak yang disediakan supaya tidak menyusahkan pengguna yang lain.

Dan tak lama kendian, wa pon sampai rumah dengan selamatnya.alhamdulilah~

P/s : ingat semua pesanan wa hoccay.tuk diri sendiri juga. Dimana ada jalan,disitu ada hiwayy...vroomm vroom..

Pesanan ini dibawa khas oleh queen dan ownernye.parapapappaaa..im lovin it~

Published with Blogger-droid v2.0.5