CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 11, 2012

Hari caca marba~

Orang cakap blog ni macam diari. Boley cite ape je. Tapi tak semua boley cite sebenarnye. Takkan le cite kain dalam2 pon nak cite kan?
 
Nak post pepanjang kat dinding pesbuk, kang orang kate wa buat karangan pulak kat dinding tu. Vandalisme katenye.
 
Bila post in general, ade pulak nak terasa nak tacing nak tesentap tejuloq. Wa bukan sebut nama pon. Ape yang berlaku adalah kehidupan wa, experience wa. Kalo lu tak buat, apesal nak terasa. Dunia blog ni kan luas. Lagi tabley nak hide wallpost, nak block bagai orang. Readers is everywhere beb. Even deme letak satu word yang ade dalam blog kita pon dah otomatikali link to our blog. Jadi kalo sesape nak cepat terasa, ta payah nak ade pesbuk, twitter, blog bagai. Dok dendiam. Teknologi kalo salah guna begitulah..
 
Ni apehal aku membebel pulak nih..  
 
Harini hari Rabu. Selalu kalo kat opis ari Rabu adalah ari interbiu orang. Tapi arini wa turun kuasa kat cc wa. Soh die buat. Sebab wa nak pokus buat keje deadline. Jap lagi wa citer.
 
As usual, pepagi akan gosok baju. *malas gosok baju memalam. tak venture kelam kabot naek bot
 
Selalu wa bekpes kat opis je. Bebudak tu pi kantin, wa kirim je. Tapi arini wa pi singgah kedai makcik kueh jual tepi jalan kat kawasan area umah wa tu. Baek makcik tu. Kueh dan nasik lemak dia sedap. Wa borong sampai soploh inggit. Lima inggit beli nasik lemak *ado 5 woi. satu singgit.* Mane dapat kt kl nasik lemak singgit kan ?? hoho..lagi lima inggit wa beli kueh. Untuk staf2 wa jugak.
 
Pastu perut pulak mengada. Hari senin arituh pose okay je tak munyik2. Ni pepagi die dah munyik2 mintak diisi. Hoh, dalam kete sambil driving tu wa ngap beberapa kueh peberet. Taklah abis makan. Ado la lagi. Sebelah tangan pegang stereng, sebelah tangan pegang kueh. Aiseh..Agak bahaya lah disitu.
 
Ondway to opis takde pape sangat pon. Ha, tapi cabaran bermula start pukul lapan. Wa pegi keje skang standby je kene ngadap. Bekpes dengan kupi cappucino collagen dulu. Bagi semangat dan tenaga sikit. *nanti wa pomot kat entri lain* Pastu setel makan nasik lemak terus blah masok bilik buat keje. Tak kua2. Imagine nak pegi tekencing pon tak sempat. 
 
Masa nak pi toilet, bos wa panggil. Borak2 & update, pastu wa kua statement.
 
"Bos, minggu ni jangan kacau saya ek. Nak setel menatang kuneng2 tu lah. Risau sangat. Ni pon Jun punye belom setel." sambil buat muka kesian. Actually malam semalamnye die dah mesej bagitahu tugas-tugas yang kene buat akan datang ni. Wa dah macam nak pengsan dah sebenarnye.. sobss..
 
Bos pon cakap, "Takpe, rileksss" sambil sesenyum kambing.
 
Alamak bos wa ni. POsitif ya amat. adesss..
 
Wa buat la kije dengan khusyuknye dan rajin dan bla bla bla. SEkali bila jenguk jam, aik, dah pukul 1230. Huwaaa..rasa nak nangis. Cepatnye masa bejalan. Rasa jam macam tipu pon ade. tapi jam wa betol pulak. cisss..
 
Actually wa dah plan dari malam sebelumnya apa yang wa nak buat arinih. Memang selalu gitu. sebab tu la wa ade masalah nak tido kot. Tapi wa akan marah bila ada mende unexpected berlaku. Sebab tidak semua hari wa set kene mengadap kan. Takkan le hehari. Wa pon ade kje hakiki nak buek kan..TApi kene keep on positip..haish..ingat senang nk positip?????
 
Setel hal pagi, masok ke petang pulop. Wa tengah amik ayor wuduk, staf wa kebetulan ado kat toilet cakap,
 
"Puan, ade interbiu arinih" 
 
Wa wat muka tekejot. TApi wa dah expect. Yelah, ari rabu kan..
 
"Suruh PPK3 buat interbiu tu" kata wa..
 
Lepas selesai solat, wa duduk balik kat meja. Tengok ade sampol surat berdaftar "untuk perhatian" wa..
 
Erk!! 
 
Apo pulop nih..
 
Dah rasa nak marah. Bukak sampul dengan rakus..
 
Dan baca...sebaris dan sebaris..Pastu buat muka pelik..
 
Tak lama kendian, bos datang bawak paper..Ajak pi mengadap..Wa cakap,
 
"bos pi dulu na..jap lagi cek pi"
 
Bos pon terpaksa akur. 
 
Wa angkat tepon. KOl sana kol sini, kol situ. Perghh..Macam bisneswomen. Kalo betol bisnes kayo dah wa..:p
 
Titibe tak sedar dah pukul5. Tu pon bos  datang carik wa. Update hal mengadap tadi. 
 
Oppss. Wa lupa nak mengadap. kekekekek..Ingkar nih!
 
Gedebak gedebuk setel!
 
Setelah berpuas ati menceramah den sekejap tadi, bos pon berlalu pergi. ngahahaha..aiseh..
 
Wa sambung buat kije. Ngan updet surat transfer. Dok pikiaq apa reason nak letak lagi ni. Wa nak balik semenanjung jugak. Nak duduk sekali ngan hubby jugak. Tak kiraaa~sobssss...lame dah dok jaoh gini. Tak best tau dak. Orang ingat wa anak dara. Mencik..wa dah kawen lah! huh..
 
Dok khayal2 tu, tengok jam dah pukul 6. Aiseh. Cecepat kemas barang dan turun punch kad. Hujan diluar. Tapi tak lebat. Berlarilah daku tekedek2 macam itik pulang petang ke kereta ku yang taf lagi bertenaga. kui3..
 
Masok kete dan bersandar. Dan baru terasa betapa penatnya keje macam nih. Perut dah munyik2 lapa. Tapi masih dok dalam kete. Lame la jugak, dalam limablas ke doploh minit dok dalam kete. Sebab wa terlalu letih. Siyes, dah masok kete baru terasa.
 
Kalo boley buat cite katon atau hindustan, agaknya bole kot. Sebab tuka2 baju, dan sentiasa bersedia untuk berada dalam keadaan yang berbeza setiap sejam. Sekejap kene jadi seorang pendengar yang baik, sekejap kene jadi serius, sekejap kene gelak, sekejap lagi kene tegas. Kekadang kene jadi hulk. Ada jugak jadi mak tiri membebel je tak berenti. Cer imagine brapa manyak baju yang patot tukar? Kalo tengah serius kaji kes, tengah fokus, datang orang nak jumpa mintak advice, kene tolak tepi jap, pastu masok lak dalam situasi orang itu. 
 
Bila telefon berbunyik, kene pulak entertain caller, juga dengan meletakkan diri dalam keadaan mereka. Pastu, kene buat keputusan on d spot dalam masa yang sama anda buat tiga keje yang lain. whoaaaa..hebat wa kan? kahakhakha..
 
Disebabkan malas masak, wa decide nak pi epot. Carik mekdi lagi manggus. Malas nak masak. Keje skolah bawak balik. Buat kat umah la kononnye. kan. KOnonnye! Sesiap beli dabel ciken mek deluxe set*tapi tukau ayo milo*, wa order lagi bubur ayam. 
 
Masok kat kerete perut dah bagi sign dah kebulur tahap cipanzi..Terpaksa hoccay. Makan kentang dulu. Skali, eh, dah abis..sapa makan kentang saya!!

Pastu ia tak terhenti disitu. Perut terus berbunyik.Tabley jadik nih. Wa bukak beger masa kt trafic lite, letak tisu mcm letak tuala kt peha mcm kt hotel tu, pastu bukak cili sos dengan rakus dan picit letak atas berger. Elok je siap, lampu trafik lite pon ijau. Sebelah pegang berger, sebelah pegang stereng. Uh, hujan tau dak..naseb kete depan slow. Jalan satu lane je. So polo je lah blakang dia. Boleh makan dengan penghayatan yang maha hebat. kakakakkaa..

Sampai umah bukak lappie. Kalo dah bukak lappie alamatnye keje skolah tak siap lah..
tapi betol. Kalo emosi, wa tak berani buat keje skolah. Takot keputusan 'gagal'. Titibe teringat hubby keh. Dua tiga hari ni memang asek teringat kt dia. Nape ek. Hope dia sehat kat sana. sobs sobs..

Semoga hubby selamat dan sehat di sana. Sayya windu kamu hubby. Kita balik semenanjung sesama ek. 

Hanya doa mampu kutitipkan..

sobssss~

Sekian, saja untuk arinih. Hope esok wa bertambah kuat dari hari sebelumnya.

Babai~