CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 16, 2012

Hari HARAM berpuasa~

Tau tak, ade beberapa hari yang diHARAMkan berpuasa~
Tadi titibe rasa cam tergerak hati, so wa google. Sebab macam ade yang baru nak ganti pose minggu nih. Aiseh. Last minit baru kelam kabot. Apesal tak ganti dulu2. So, disebabkan tak sure, wa google lah dan ini yang wa jumpe.

Tapi kalau salah betulkan lah keh. Kita belajar sama2..:)

1) Puasa sunat seorang perempuan tanpa izin suaminya
- Ha, kalo hubby tak bagi puasa, takpayah nak gatal puasa pulak. Mungkin dia ada plan ke ape ke kan. ehemmm..tapi jaranglah suami tak bagi puasa..Ni untuk puasa sunat okehhhhh!
 *Pernah tanya suami, dia cakap, nape dia nak halang pulak. Puasa je. Dia izinkan. Alhamdulilah takde masalah..:)

2) Puasa pada hari syak iaitu pada hari 30 Sya’ban
- Ni kes orang yang baru nak ganti pose. Tak menyempat-nyempat. Esok tu dah 1st Ramadhan arini baru nak pose. TAK BOLEH ye kawan2. TAK BOLEH.
Kalo umo panjang nanti pas raya ganti la cepat. Jangan tunggu last minit..
c) Puasa pada hari raya aidil fitri (1 Syawal) ,hari raya aidil adha (10 Zulhijjah) dan hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah)

d) Puasa perempuan haid & Nifas
- Kalau tengah period tak boleh puasa. Same macam nifas. Sebab darah keluar dan badan wanita akan rasa lemah sedikit pada ketika ini.

e) Puasa bagi orang yang bimbang berlakunya mudharat ke atas dirinya kerana berpuasa.

Kalau nak tahu mengapa dan dari surah mana di ambil tentang hukum nih, boleh klik kat link di bawah..:)


 
Selamat berpuasa~ :)