CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 4, 2012

Terbaek dari ladang~

Entri agak keras dan tegas ye kali ni. Benci bila people are downgrading me instead of giving me chances to prove it. And cant stop membebel dan mengeluh macam org lain xde keje. Dan x paham situasi yang i cant pickup d phone kebanyakannya time office hour..what de heckkkk!

I am working bukan dok goyang kaki. I accept challenge,tapi menolak org negatif. I diajar tuk cakap BOLEH dari bagi mcm2 alasan tanpa mencuba. I am struggling in my career and life which is xsemua tahu and I dont feel like sharing it anymore. Even I am only a KULI but I proved to top mgt dat I can do it walaupun aku setengah mati tahan sakit kepala macam nak pecah tetiap malam. Dan mengalami masalah tido yg teruk..

Yes,i know I am still 'muda' dan 'hijau' dalam industri ni *macam retis kan statement* tapi urghhh,gerammmmm..i am still learning. And everybody is learning too. Plus what do you expect huh? Kalo banyak keje,buat. Bukan mengeluh. Bantu sesama, bukan menjatuhkan. Kalo kita banyak keje,org atasan lg banyak keje. Org atasss lagi manyak keje. Atas lg tu cer pikir..kalo org bg peluang kat kita tu maksudnya apa? Sebab dia percaya kita. Jangan nak hampakan harapan org. Buat jugak walaupun nak menitik airmata hehari. Kene kuat,kene tabah. Rasa nak down,ingat org x benaseb baek. Tengok bawah. Jangan tengok atas. Jangan tengok kaya org, hebat kuasa org, bongkak org. Tak kemana..

When I didnt pickup d phone or lambat angkat,jgn terus nak maki nak marah.kompom lah kene maki balik. Kalo x tau keje org,xpaham nature keje orang,jangan nak sukati cakap or tuduh. Tengah miting ke,tengah discussion ke mane tau. Lain org lain cara. Time keje if wa x reply sangat mesej or wasap or angkat kol,harap mahap. Even wa keje pon x cukup 8 jam tu tau x. Nak makan pon kadang xsempat,ni kan lagi nak g kencing berak sume. If nothing urgent,sorry,i prefer reply lepas keje or during lunch.

Jangan judge life org dengan life sendirik. Aku ade barang tu,ko xde. Yelah,sbb aku x mampu. Macam ko. Hebat segala. Cakap nak mendabik dada. Padahal,KOSONG!  Bak kate najwa latip. Cakap nak ko sorang jelah bagus. Orang lain x bagus. Nak memperkecik2kan org. Nak menongkat langit. Sampai masa 7 kaki bawah jugak peginye. If u hv nothing,dont act like u hv everything. Ukur baju kat badan sendirik. Pastu jait sendirik. Nak sendat ke,nk tebebeh ke,baju ko. Takde kaitan dengan aku. Tapi mentak penampo bila ko cakap nak up padahal,ko kawan aku ke,acamtu kannn..eh,wa xde kawan cmni hoccay..

Hate when people are always giving too many excuse. Bosan. Menyampah. Ye,dan juga tanak bertanggungjawab. Nak hidup as manusia or insan? Or masa ni pulak nak kenekan org lain. Keje makan gaji weh. Memang kalo x wat keje gaji pon jalan tapi ade pikir berkat ke tak gaji yg kita dapat tu? Bagi makan anak bini,mak abah kt kampung bagai. Ade pikir x?

Kat dunia ni xde mende senang. Nak makan pon kene kunyah dulu. Kalo malas nak kunyah,telan camtu je, xke mati tecekik. Ke nak jadi macam ular,telan bulat2? Kene usaha lebih sikit. Keje gomen skang bukan macam keje gomen dulu..

Kalo rasa diri bagus dan xsesuai dengan jawatan skang,mintak skim lain. Kalo xminat,cuba pupuk minat. At first place,fikir,kita ni beruntung dpt keje gomen wlupun cuma kuli je. org lain nangeh2 nk masok..

Okay,wa marah kejap je. Pastu kewl balik..okay,babai...

Published with Blogger-droid v2.0.6