CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 30, 2012

Lobster punya pasal..sob sob~

Wohohoh..sedikit teruja bila dapat raya dengan suami tawon nih. Last year tak dapat raya sama. Sebab hubby tak balik raya. Tawon ni alhamdulilah, hubby balik. Hoyehhhh..

Jeng jeng jeng..

Hubby cakap dia bawak balik lobster! Ho ho~ *batak sebab tak penah makan*

Hari yang ditunggu-tunggu pon tiba. Pada 11 Ogos 2012, bertolak lah hubby ku dari Kota Kinabalu ke Kuching naek Air Asia *tiket dapat doploh inggit je* pada pukul 7.50 pagi. Right after hubby fly, wa pon start enjin kete pi pasar. Nak beli barang2 dapo untuk masak berbuka karang. Yes, wa Cuma ada masa selama sejam saje untuk membeli dah belah dari pasar itu sebab kul 9.10 pagi, hubby dah landed kat KIA. Ngam ngam soi sejam, wa pecut ke airport pulak ambik hubby. Perghh..betapa gumbiranya tak terkata, setelah lama tak jumpe hubby tercinta. Kui3..

Cam biasa, hati dup dap dup dap. Macam orang bercinta pulak kan. Kiranya ni kali ketiga la kami berdating dalam tawon ini. Hohoho~ *saje nak highlight sebab ade orang tahu tapi buat2 tatahu*

Hubby sampai dengan penuh bergaya..cewahhh..macam dah expect, ade lobster. Hoho..tapiiii. wa belom tengok lagi okeh. Ade dalam kotak. Kami pecut balik umah. Sampai umah, hubby soh bukak dulu lobster. Elok je lobster tu terbalut kemas oleh surat khabar lama. Wa pon dengan pantasnye membuka surat khabar itu dan jeng jeng jeng…woooottt..wa melompat..opocot..



Err, siyes tekejot tengok lobster itu. *pensan* dan ye, wa tak pegang pon lobster tu okeh.  Sebab ade macam sesungut yang panjang dan menakutkan.hoho..Hubby yang asing2 kan tuk diagihkan kepada jiran jemiran. Masa dok asing2kan menatang tu, air nye terkena la sikit kat kaki wa. Mak ai, gatal dah. Eh, wa tak sedap hati. Pastu hubby cakap,

“Jom pi umah auntie, anta lobster dua ekor”

Dan wa rasa nak pitams..Penat tak ilang lagi yang..uwaaa..

Nak tanak wa pon pegi je lah. Anta kejap je pastu balik. Tak larat kan. Puasa. Dahle malam semalamnye tak dapat tido. Siap kemas umah lagi. Hahahah..poyos..konon la teruja laki nak balik kan..

Pastu balik umah balik. Dapat rehat kejap je. Kul3 wa dah bersilat kat dapo, nak masak tuk berbuka pulak. Wa nak masak nasik tomato ni, cane pulak lobster nih. Kemoskelan wa tu pon diajukan kepada encik suami yang senang sedap tido di ruang tamu.

“yayang, lobster ni nak masak ape?” tanye ku penuh tanda soal kat kepala..

“masak jelah ape2..”

Ha..ni yang wa pantang ni. Kalau tanye jawab gituw..

“Masak ape nih. Tatahu lah. Ma nak masak nasik tomato arini nih. Pastu ade ayam masak merah ngan sup ayam . Takkan nak masak lobster jugak?” soal wa tak puas hati. Gamaknye macam membebel la jugak kan..

“takpe, lobster tu masak sahur kang” maleh nak jawab le tu. Suami suami..

Wa pon rasa betol juga. Baeklah..So, menu diteruskan dengan nasik tomato. Siap bagi jiran sebelah umah lagi. Hahhaha..pirst time masak nasik tomato. Hubby cakap jadi. Tah, wa rasa jadi la kot..

Pastu nak dijadikan cerita malam tu, hubby takleh tido. Dia kaco wa tido. Tau tak dia kejut wa dia cakap ape,

“Ma, lapa lah..”

Wa jenguk jam..Kol 2 pagi!!

“Lapa??”

Hubby angguk2 somel..

Ades. Malasnye nak mangun.

“Pa gi siang lobster. Nanti mama goreng ek. Goreng je cam biasa. letak kunyit garam je.” kate hubby lagi.

Alahai,..kesian pulak aku tengok laki aku nih..Dengan malasnye, wa bangun. Dia dah kuakan lobster tu dari peti es. Wa jenguk..

Uiii..ngeri betol tengok stripes dia. Buat baju santek woo..Siyes wa tak pegang. Tapi cane nak masak kalo tak pegang kan??

Sementara hubby dok pakok lobster tu, wa pon siapkan awas2 nak masak sahur. Terpisat2 jugaklah. Ngantok wehhh..




 
Tengah pepakok lobster tu, air lobster tu tokono kek kaki den. Mak aiii..gatalnyeeee..Abislah. ni petanda wa takleh makan sebenarnye. SEbab wa ade alergik. Wa diam je. Takot kang hubby tak bagi makan. Penat mintak dari dulu. Ni baru dapat, takkan nak lepas peluang.

Pastu wa pon meneruskan proses seterusnya iaitu dengan menggoreng lobster itu. Taraaa..ni lah lauk sahur kami..



“mama makan la. Pa boring dah makan..”

Aku pandang lobster berhias cantik tu kebil kebil. Ape lagi, ngap la pepuas..hahahahha..abis dowhh..tapi wa tak la sekejam mane kan. Wa bagi hubby sikit. Sikit je.hahahah..

Kitorang abis sahur pukul 4 camtu. Nak tido cane nye dah kol 4. So tengok tivi jelah. Sampai subuh. Tapi bestnye wa tertido. Kenyang sangat kan..adess..

Nak dijadikan cerita, pagi esoknye tu, wa macam rasa bintat2 merah dah naik. Tapi tak gatal lagi. Hari senin tu pulak wa keje. Ha, mase tu la alergik wa datang menyerang. DAh tergaruk2 macam beruk mat yey dah.

“Puan pegi balik lah. Gi klinik.” Kata mereka selepas melihat wa tergaruk2.

“ takpelah..” konon la kan tanak pi. Masok pukul3 wa dah tatahan. Terus kol hubby ajak pi klinik. Tatahan dan gatal nih..

“Tu lah. Tadi ajak pi klinik tanak..” kate suamiku..oh..dusshh..tekono tepat sudah. Yelah, tadi tu tak gatal lagi. Ni dah gatal tahap cipanzi dah nih.

Hubby pon pecut dari umah amik wa kt opis. Dia anta wa pi opis arituh. Pi klinik doctor pon mengesahkan bahawa ia adelah alergik. Cis. Dan naseb baek juga date berbuka puasa dengan kawan hubby tak jadi petang tu. Kalo tak, menggaruk2 aku kat situ kang. Tapi mujur tak naek kat muka. Tangan kiri wa memang gatal gila. Disebabkan dengan keadaan camtu, hubby pon cakap,

“kita buka kat luar je lah yang..” rasa nk melompat..yay..tapayah masak.hahahha..bukan pe, dengan gatal2 camni kan, camano nak masak..

Oh yes, dan malam itu, tangan kiri wa membengkak dengan jayanya..uwaaa.kembung gila jari jemari ku yang runcing itu..siyes. Ape lagi, ubat sapu doc bagi tu, aku lumur kat tapak tangan kiri semuanya n kat jari jemari yang runcing tu. Tak runcing dah, jadi gebu adelah. Dan malam tu wa tertido dengan tangan kiri kaku dan bersalut cream gatal..

Penangan lobster wehhhh!



Hubby cakap, ‘this is first and last. Pasni takleh makan lagi..” sob sob..

Dan dengan itu juga, hubby mengharamkan sebarang pemakanan yang berunsurkan seafood atau sewaktu dengannya..uwaaaaaaaa~