CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 24, 2012

Hindari pertengkaran urusan rumah tangga..

Nak tau tak, secara puratanya pada setiap hari, peratusan lelaki yang mahu membantu menguruskan rumah seperti mencuci, membersihkan rumah, membuang sampai dan lain-lain adalah hanya 20%..

Disini boleh kita try pendekatan untuk kurangkan atau elakkan pertengkaran diantara suami isteri yang saya baca dari salah satu majalah..

1) Elak kritik hasil kerja
Ha, ini terjadi apabila kedua-dua pasangan tidak puas hati dengan hasil kerja pasangan mereka.
Cuba buat kerja yang mahir untuk diri anda.
Kalau isteri 'kureng' pandai masak, apa salahnya suami amik tanggungjawab tu jika dia lebih pandai masak kan..
Sebab mungkin isteri tu lebih talented kepada hal hal mengemas rumah..
haaaa..
Macam aku, aku bab cuci bilik ayor, kureng sikit..
habi suke..
Tapi habi tak berapa gemar mengemas.
Sebab dia alah dengan habuk..
Sian dia. acum acum dia kalo buang habuk.
jadi, aku yang tak alergik ni lah yang akan amik alih tugas tu..
Senang kann??
Memula kalo nak start, boleh bincang dulu..
Make sure tak berat sebelah..
kang habi lagi manyak keje, bini ringan2 je kang tak pueh ati pulop..

2) Puji le sikit..
Lepas sesuatu tugas itu dilakukan, ape salahnye bagi puji sikit..
Bukan soh kembang semangkok, tapi untuk compliment..
At least, pasangan rasa dihargai..:)
dan diterima kasih..
Ni selalunya akan menimbulkan rasa positip dan gembira..

3) Bincang pembahagian tugas
Berbincang saje dapat menyelesaikan segalanya kan..
bukan bab kemas rumah je, kat opis pon cmtu jugak..

4) terus terang
Kalao perlukan pertolongan pasangan, sila berterus terang..
Kalau tak mintak tolong, pehtu nak ngamok2, tak adil la kan bagi pasangan..
Dah salah kita tak cakap, sape soh..
Pehtu cakap dia tanak tolong..

5) Jangan gado sebab duwet..
Jujur dengan kedudukan kewangan anda berdua..
Pehtu jangan pentingkan diri sendirik..
Duwet ko simpan, duwet laki ko nak jugak..
Memang tanggungjawab dia, tapi kalo kita wife yang bekerja ni, pe salahnye kan bantu sikit-sikit..
untuk keperluan rumah...
Kan..
Kepentingan bersama juga kan..
Pehtu buat bajet perbelanjaan..
Ekot plan bajet yang dah buat awal2..
Disiplin..
Huah..
Selalu aku gagal part nih..
Mueheheh..
Biasalah wanita...
Pehtu, jangan paksa suami atau isteri beli barangan yang ko nak sangat..
Mende mahal la selalunya..
takot effect belanja umah..
Pehtu buat simpanan..
Ini penting kalo jadi pape kan..
Kita tak boleh bajet...:)

sekian saja untuk hari ini..
Mahu tido..
Babai..

Nota hati :: Teringat kata-kata seorang yang berpangkat kakak..
"Biarlah kita susah senang same2 suami isteri. Kalau makan garam ngan nasik pon, kita je tahu.."

dalam maksud beliau..

Semoga berjumpa lagi..

Mimpi indah ya..

naite~