CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 22, 2012

Perkara yang somi amik remeh tentang bini~

Perkara yang suami ambil remeh tentang isteri..

1) Apabila si isteri mesej kate, 'sayang, jangan lupa makan'..
Jarang kan suami nak balas balik..
Kenapa begitu..?
Kalau isteri boleh amik masa tak sampai seminit nak mesej atau skang dah pakai whatsapp ingatkan suruh makan, takkan la suami takleh nak reply..
Cakap okay pon dah cukup..
Amik la masa tak sampai seminit tu balas balik minta isteri pon makan juga..
Masa becinta kemain lagi sampai mandi pon ko tanye dah ke belom kann...

2) Merungut kalau rumah bersepah
Kalau balik keje, stress keje tu bawak balik umah..
Pehtu, bising marah bini umah tak bekemas..
Bang oi, bini ko pon keje jugak..
Dia pon balik keje tau jugak penat macam ko.
Sabar la sikit.
Nanti dia kemas laaa..
Yang awak tu pandai campak baju busuk atas katil tu ape kejadahnye?
tolong campak dalam mesin pon susah sangat ke?

3) Bila isteri mengadu, malas nak dengar
Oh bang..
Memang nature pompuan gitu..
Nak teman berborak..
Awak tu cuma soh dengar je..
Bukan soh bagi pendapat pon..
Selalunya isteri ni nak share semua dengan bini.
Tapi..
Laki tu jenuh la nak share pape..
Share duwet nak pulak..
Kalau bukan ko yang dia nak share, dia nak share dengan sape?
Dah awok tu yang kawen dengan dia..
Kang 'share' bini tu dengan orang lain tau pulak nak mengamok..

4) Isteri jarang merungut dia letih. Jadi, kalau dia ckp dia letih, pepandai la buat ape yang patot..
Awok tu kekadang, sianlah kat bini tu..
Especially yang bini tu keje.
Kalau tak seia sekata, camane..
Dulu masa bercinta janji itu ini..
bulan bintang sanggup ku  gapai..
Lautan api sanggup kuredahi..
Kalau peknen nanti tolong buat keje umah..
Tapi bila tiba masanya, haremmmmmmmm~
Bila isteri mintak tolong, mula lah nak cakap, tu tanggungjawab isteri, bukan suami.
Cer tukau sehari je, ko jadi bini, bini jadi ko..
Cer rasa sikit..
NI tau nak mengarah je..
Stokin yang ko campak tepi sopa tu sape yang kutip?

5) Bila bini ko pi soppin barang dapo, ko kate dia membazir..
Apo bondo la ko nih..
Dah tu sapo nak beli barang dapo pulak?
Nak harap ko, beli rokok pandai lah..
Pehtu masa dia pi beli barang dapo tu ade ko huloq duit?
Takde kan..
Lelagi kalau yang ade keje senirik..
Dan jenis yang tak suka nak mintak kat laki..
Kalau yang tak keje harap ko bagi tu, ade ko kisah?
tah2 spenda pon dia tak tukau..
Kalau dia beli baju tuk dia or anak, jangan la pulak jeles..
Dah duwet dia..
Pompuan memang suka beli baju..
REward tuk dia yang keje teteruk kat opis tu..
Pe salahnya..
Kekadang ade tau bini yang belikan tuk laki dia..
Tapi laki ade tak nak belikan tuk bini dia?
Adaa..
Tapi..
Jarang jaranngggg..
Tapi kalau dia beli baju seksi yang buat ko dosa, ye, memang ko boleh marah..

6) Bila bini ko kua dengan kengkawan, korang cakap dia pi menggatal..
Kalao bini ko tu cung macam retis nak cemburu tu takpelah..
Ni alahai..
Maleh nak cakap..
Pikir senirik lah..
Ompuan ni kalau dah kawen ada anak, selalu meka gather tuk jumpa dan cite pasal anak, pasal pesen, pasal trend, gajet..
Mengumpat mungkin ada tapi sikit..
Takde nye nak amik kesempatan nak mengurat jantan lain..
Kendong anak weh kalo pi lepak dengan kengkawan.
Yang korang tu pi lepak ade bawak anak?
Tinggal ngan bini kat umah lagi ade..
Lelagi kalau bini ko mintak izin nak hangout dengan kengkawan.
Soh ko jaga anak.
Jamtu lah jugak ko pon nak kua..
Jadi, bini ni?
Bawak jelah anak walaupun kekadang majlis tu tak sesuai tuk bawak anak..
Tah tah, korang yang pi menggatal kan?

7) Kalau 'bersama', ko berang bini ko 'sekejap' je..
*ini bukan entri lucah..*
Ko tu tau tegolek atas katil pehtu panggil bini yang tengah mengemas dapo, basuh pinggan, nak bagi anak susu..
Bila lambat ko marah pulak.
Kate pekak ke ape tak dengar dipanggil..
Korang tu balik keje campak semua bende..
tidoooo..
Kalau 'nak', memang tak kira masa.
Tak pikir keadaan bini tu..
Nak melayan ko lagi..
Memang tanggungjawab dia, tapi boleh mintak paham sikitt je tak..?
sikiitt je..

8) Kalau nak keluar, ko bising bini ko mekap. pehtu lambat. Sedangkan ko dah tunggu lame dalam kete.
Mekap sederhana ye..
Ko cakap lambat la, ape lah..
padahal bini tu tamo memalukan ko..
buat nye terjumpa kawan-kawan ke, bos ke, sesapa ke, takde la orang nak cakap kat belakang,
"comot juga bini si polan nih.."
kan ke ko jugak malu..
Boleh pikir dak?
Kalau mekap kat umah, ko pulak tanye balik,
"eh, nak pegi mana?"
salah pula ke bini tu nak cecantik tuk awok..adessssss..
Lepas tu, ade ko pikir hal anak-anak kalo nak kua?
KO tau masuk kete, start enjin, duduk dalam kete..
Bini ni lah ha yang uruskan anak-anak, nak make sure rumah dah kunci dan tutup.
Kalau masok pencurik, ko jugak yang mengamok kate bini ko yang salah.
Tapi ade tak ko penah amik tanggungjawab tu?

9) Jangan buat bini tempat lepas marah..
Ni ramai yang buat..
Macam ko sorang balik keje tension..
Macam ko sorang ade masalah..
Macam ko sorang kene pikir memacam..
Kemon lah..
Kalau bekerja, stress di tempat keje, sila tinggalkan di opis.
Bila bini tanye, kalau dalam keadaan marah, cakap je nanti dah okay sikit cerita.
Bini akan paham..
Ni bila bini tanye abang okay tak, terus melenting..
Tebawak-bawak masalah tu kat umah..
Tu mujur bini je jadi mangsa..
kalau anak..
kan dah kes dera tu..
Eh, bini pon boleh report ade kes dera jugak tau..

Tapi sebagai wanita, sebab tu Allah kasik manyak kelebihan.
Kenapa Allah tak kasik lelaki yang mengandung..
Kanapa Allah letak syurga di tapak kaki ibu yakni wanita, bukan lelaki atau suami..
Kenapa Allah buat wanita ni rapuh hatinya dan ada sifat keibuan..
Kenapa Allah buat wanita ini senang menangis..

Kerana wanita ini sangat istimewa..

Kalau dia kecewa, dia sedaya upaya telan sendiri..
kalau dia sedih, dia akan lepaskan dengan menangis tapi kendian, akan lega balik..
Kalau dia diabaikan atau dianiaya, dia akan fikir banyak kali demi orang sekeliling yang dia sayang..

Beruntungkan jadi wanita..? 
:)

Nota :: Hanya pandangan owner belog yang jojes. Tiada kaitan dengan hidup ataupun yang mati..

Tak semua lelaki atau suami begitu..
jadi, hargai mereka...
Dan jalankan tanggungjwab selagi anda mampu dan menyayangi mereka..