CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 5, 2012

Tips : Rancang percutian anda..

Ha, entri sebelum ni aku ade update pasal nak pi hanimun tu kannnn..

Kali ni nak share sedikit info yang aku bace dari buku Majalah Mingguan Wanita keluaran September tentang percutian tanpa risau pasal bajet..

Rasanye semua orang suke pi bercuti kan..
Sebenarnye tak perlu takot pasal bajet kalo kite bebetol plan..
Okeh, meh tengok sat ape yang aku dapat dari buku tu tadi...

1. Buat plan awal
Plan at least 4 bulan awal dari tarikh nak pi bercuti tuk carik tempat nak menginap, tempat nak pi, ngan kenderaan yang sesuai digunakan..
Dalam masa 4 bulan tu jugak boley kompol duwet lagi..hoho..
Cuma macam encik somi memang tabley nak plan sangat..
SEbab keje die memang ghope tu..
Skang maleh nak sentap sebab kekadang dah plan baek punye, tut tup, cancel..
So, plan kitorang selalunya adhoc..
kUi3..

2. Masa dan tempat menginap
kalo boleh elak dari pegi bercuti masa cuti sekolah atau musim orang raya raya kan..
Sebab rate dia misti mahal dari biasa.
Kalau pi hotel yang ade gomen rate lagi manggusss..
Boleh mintak rege gomen..
kui3..
Jadi boleh la bawak kad keje anda..kui3..
Pehtu tengok sape yang nak g.
Kalo pi dua orang, cariklah tpt yang selesa dan selamat.
Kalo pi reramai, better go for service apartment kot..
Kan..:)

3. Promosi
Kalau nak pi obersea, carik yang ade buat promosi pakej2 yang best best.
Make sure pakej tu manyak aktiviti.
Toksah malu nak tanye kat kawan2 yang penah pegi sane.
Mintak pandangan depa.
Skang ni pon MAS dan Air Asia pon ade buat manyak promosi rege tiket yang murah2..
Siyes..
Lelagi nak ade Malindo Airways ni kan..
Lagi la meka turunkan rege kot..

4. Tempah awal
Ha, macam hal tiket tadi..mane yang nk pi obersea..
boleh je book tiket awal2..
Murah pon murah..
Hotel atau tempat penginapan pon make sure dah tempah awal2..
So nanti takde la masalah sangat kalo last minit..

5. Bajet masa bercuti
Sedikan anggaran perbelanjaan.
Yang libatkan penginapan, makanan, pengangkutan, cenderamata dan sebagainya lah.
kalo pi obersea, make sure kita tahu kadar pertukaran wang negara yang kita nk pi tuh.
Pehtu senang jugak kalo nak bajet bajet nak beli ape tuk kawan2 kan..

6. Pengangkutan
Make sure kita dapatkan pengangkutan yang paling murah dan selesa serta mudah bergerak.
Pemandu pelancong pon mesti tahu selok belok kawasan yang kita nk pi tu dan untuk elak kita ditipu..

7. Sarapan percuma
Kalo dok hotel, makan je bekpes kat hotel tu..
Bukan tak sedap.
Sedap kot..
Banyak lak tu.
Dari situ dah boleh bajet dan jimat.
kan kan kan..

8. Masak sendiri
Kalao pi keluarga, mak mak kita misti nak masak.
Lagi jimat.
NI boleh kalo dok service apartment.
Kalao memalam lapo, beli la kudap2 ke, boleh kunyah2 time tengok tivi..

9. Beli sekadar perlu
Jangan membazir beli cenderamata.
Rancang dan beli tuk orang yang kita dah plan nak bagi awal2 lagi.
Atau tanye kat kawan2 kat mane tempat nak carik cenderahati yang cantik dan murah.
Okeyla kan dari takdeeeee..:p

10. Guna tunai
Kalau boleh, better pakai wang tunai.
Dari kad kredit yang manyak sangat tax tu inih.
Tapi terpulang kt individu..
Ade yang tak suka bawak cash.
Ade yang tak suke berhutang.
Jadi, pakai la debit kad.
hahahha..
Kalau bawak cash, make sure jaga cash anda elok elok..

Sekian saja tuk tips2 bercuti tanpa risau pasal bajet...

Aku banyak plan ni, tapi yelah.
Ekot availability encik seben.
Kalo tak, kerja saje lah carik duwet..

Kekadang kita pon nak tenang n rehatkan pikiran ye dak..
Mati la keje nonstop..

hihih..

OKeh, babai~