CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 4, 2013

Review : Malindo Air..terbaek!

Yay!
Balik KL...
*cer pikir apekah terujanya aku dapat balik KL..
macam dapat pegi mana kan..

Plan asal, aku memang tak balik..
sebabnye ada la beberapa hal yang tak dapat dielakkan..
maka titiba arahan kua dari langit..
menyuruh aku balik KL pada minggu ini..
memang sekejap gilaaaa..
dan pada 30 hb adelah tarikh arahan tersebut keluar..
muahahahha~

bila arahan keluar, kene la buat kan.
dah big bos suruh.
so, aku bertindak mengikut arahan.
hari yang sama aku beli tiket..
hubby kate MALINDO AIR murah!!

Aku actually memang dah penah dengar sebelum ni pasal airlines nih.
kat berita.
tapi tatahu bila depa start operate.
dan aku pon terus book dan serius macam tak pecaya, tiket pegi balik cuma RM 156!! 
Haa..caye tak??
(Kuching - KL)

Untuk makluman, payment boleh thru credit card atau direct debit. (cimbclicks, maybank2u, etc)

jeng jeng jeng.
hari yang dinantikan pon tiba..
aku pilih flight pukul 6.35p.m.
sebab tamo sampai umah lambat sangat.
lepas tu ngam2 terus balik keje terus g epot..

macam biasa prosedur luggage, aku pon terus ke kaunter Malindo Air kat kaunter C.
aku tengok ramai jugak...
mebi sama flight ngan aku..
sampai turn aku, aku di serve oleh seorang lelaki yang hemsem..(woot woot..)
*nama lupa nak tengok..
letak luggage ngan dua kotak kek lapis, aku over pulak..
17kg!!

dan mamat hemsem berambot pacak itu pon bertanya..
"madam, lebih dari 15kg.." katanye sambil tersenyum.
aku tengok kat penimbang tu memang dah telebih pon.

"its okay. proceed. i bayar" kata aku sambil senyum..
kene senyum okeh sebab aku balik pakai baju korporat JPN..
hahahhahh~

"1kg RM 15 kan?" 
tanye aku lagi sebab aku ade bace kat website depa.
dan aku rasa tu normal rate tuk semua airlines..

"tidak. cuma RM10 for every kilos"
kate mamat itu..

"ha? bukan RM15? Wah..cheaper than expected..." 
kate aku teruja..
lelebih pulak ko ye..

sementara beliau dok isi form yang lebih access baggage tu, aku pon mula la tanye itu ini...
dah macam aku pi odit pulak..
dan yes, mamat tu menjawab je dengan sabar...
dalam hati mesti dia kate, manyak betol tanye minah nih! hoh..
hahahha..
 sampai la beliau lambat sikit menulis sebab diganggu oleh penumpang yang suka nau nak tanye memacam kan..
yelah..
aku first time naik nih..
misti la nak tau semua.
kan kan kan..
lepas setel aku ucap trima kasih.
dan beliau melemparkan senyum paaaaling manis...
hahahhaha..
begitulah kalau di kaunter..

bila dah dapat boarding pass, masa tu baru kul 5.15. 
boarding time kul 6.05 petang..
aku dok pusing. tatahu nak pi mana..
last last aku masok je lah. 
malas nak tunggu lama2..

aku pon masok. duduk paling tepi sekali kat tingkap..
aku tengok belon aku belom ade.
aku dok men hp. wassap dan pesbuk dengan kengkawan yang teruja komen kat wall aku pasal update Malindo Air nih..:)
pastu titibe aku dah nampak belon dah masok parking...
haaaaa..
tu diaaaa....

itu belon saya! 
hohoooo~

tak lama pastu, depa dah panggil penumpang..
sekejap je..
smooth betol la...
aku jeling tiket aku..
seat 19A..
yay..tepi tingkap...
kat sayap juga..
memang tempat peberet tuhh..



masok je perut pesawat, aku di greet oleh pramugari yang manis manis..
cantik...!
dan aku  mula la jadi photographer tak bertauliah..
muhahahahhaha...

dan mari lihat ape yang menarik dan aku dapat masa dalam flight nih..
check it out!
 




compartment barang kat atas tu.
cantik..
dan nampak ekslusif..




 Pramugari memberi penerangan..
hihihih~


Titibe lepas je flight sedia nak belepas, skrin depan aku macam di aktifkan..
aku godek godek lalu terjumpa ini..
waahahh..
teruja gilaaa!


Boleh tengok tivi dan filem2 baru laaaaa..
Life of Pi pon ade..
gila betolll!!!!
kalao tengok kat atas senarai filem tu ade macam2 kategori filem..
komedi, dokumentari...
bes kan...
scroll je sukati...
takde orang marah pon.. 





Bila pengumuman diumumkan, screen akan bertukar menjadi begini...


haa..
kannnnn~

Korang ingat boleh tengok drama atau filem je??
boleh men game tau dakkkkk!
gila teruja aku dok scrol touch screen depan aku tu..ngahahhaha..~





Ni antara game yang aku main..
hahahhaa...tegelak sorang2 kat seat...
mujur seat tengah2 takde orang..
orang yang dok selang seat tu pon men game jugak..
muhahhahaha~
macam2 kategori ade..
arcade, kad, sukan..
korang pilih je sukati..
macam aku aku kan tak reti men game sangat..

tetengah men game tu kami dihidangkan makanan..
tak heavy  macam MAS la..
tapi okay la..
dengan rege yang aku bayar tu pon aku tak expect aku dapat nek flight gini..
ni meal tuk economy class..
yang tuk business clas emi taktau..


pastu aku godek lagi..
dannnn...
titibe..

jumpa nih..
hahhaha..
ade lagu dan muzik..

korang boleh dengar lagu..
retis retis yang depa dah siap masok kat tivi jojes depan aku nih..
haaaaaa...
ADELE!
Awie Rafael...
dan juga alif Aziz..
manyak lagi tapi tak la snap semuaa..


 Aku sajes sape nak naik flight ni tuk bawak earphone...
dan juga kabel hp..
*amik kesempatan caj hp jugak..muhahahahaha~






Pehtu kan..
tengah dok men game titibe aku jumpa satu lagi mende best!



boleh chat wehhhhhh!!
chat dengan penumpang pesawat lain..
nama tu boleh edit..
memula dia akan appear seat num korang..
then boleh tuka kepada nama yang diigini..
muhahahaha..
gila bes!!

 So far, aku amat berpuas hati selama sejam sengah dalam flight..
tak rasa..
sebab aku khayal godek gajet tu..
siyes...
pastu selesa..
dan ia amat menerujakan...

jadi, aku advice sape yang dari Kuching ke KL boleh naik Malindo..
juga dari Kota Kinabalu ke KL..
so far itu route yang ada..
coming soon ada ke Sibu dan Miri kalo tak silap aku..
dan balik Kuching ni pon aku balik nek Malindo Air jugak..
hohohoho~
*lepas ni kompom la aku memang naik Malindo je..:)

sebarang info berkaitan Malindo Air atau nak booking tiket, korang boleh pegi website nih..

 http://www.malindoair.com/en

dan juga boleh like page Malindo Air di pesbuk beramai-ramai..
hoho..
banyak info dalam tu yang korang boleh dapat..
siyesss..

Okeh,..?

sesapa yang baru nak naik, aku siyesly sajes flight ni..
selesa.
service tiptop dan setaraf MAS.
congrats MALINDO Air TEAM...!

Malindo Air - Not Just Low Cost

semoga peningkatan servis dapat dijalankan dari masa ke masa..
10 out of 5..!
hoho~

notakaki : dah macam duta Malindo Air dah aku nih..muahahhahaha~

jumpa lagi..
babai~

Nadea Ramly
xoxo