CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, November 10, 2013

Waffle buatan senirik yang pertama..hohoooo..

Hari minggu yang indah...
indah la sangat kan..
hahahahha..
 
Petang-petang camni minum kupi, sambil habiskan masa dengan orang-orang tersayang..
kan seronok tu..
tapi..
tak seronok kalau takde mende nak mengunyah kan...
 
so, memandangkan waffle maker kita order kt Groupon tu dah sampai, tiba masa tuk try menatang tu...
hahahahah..
lame den tak masak tau dak..
sejak dok ngan mak, pemaleh nau nak masak...
tapi yang kali nih, mak buat bancuhan dia.
sebab kate mak dia pon nak blaja buat waffle tu...





ni lah waffle maker kita yang comei tu.
ngahahhahah~
 
Okeh..
mari mulakan dengan bahan-bahan yang digunakan..
ini untuk 6 - 7 keping satu sekali masak...
sebab kita buat tebal kot..
 
bahan-bahannya...
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil mauripan a.k.a yis kering
 1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar minyak mazola
1 cawan besar susu segar
1 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
1/2 cawan air suam
 
cara membuatnya..

campurkan tepung gandum, mauripan, gula, garam, minyak mazola, telur, esen vanilla dan susu segar.
 
 
gaul rata. 
*okeh, itu mak kita..hahahha..
kemudian, masukkan sedikit demi sedikit air suam ke dalam adunan.
 jangan cair sangat, jangan pekat sangat...
lepas dah sebati, rehatkan sebentar adunan tersebut dalam 10-15minit sampai keluar buih camnih..
 
 
Sambil-sambil tunggu tu boleh panaskan waffle maker anda ye..
 Lepas dah panas, tuang adunan tadi dari tengah. 
jangan risau kalau tak sekata sebab ia akan dengan sendirinya merebak ke tepi..
 

 


Ha...
sampai jadi gituuu...
Pastu jangan tutup teruih..
bia sekejap 5 saat then tutup..
tekan sikit atas dia...
so corak dia cantik nanti..

Tuk waffle maker nih, memang tak melekat..
Korang nak bukak banyak kali tengok pon takpe..
so far sebab first time buat kan..
Memang asek nak tengok je..
hahahahaha..
 
Pastu, kuakan waffle bila kaler dia dah jadi cokelat..
bukan hangus e..
hangus lain...
 
 


Ha..
ni ade putih2 lagi tepi dia...
percubaan pertamaa...
kira tak masak sangat...
itu bukan kaler hangus okeh..
itu kaler dah masak...
sepatutnya semua coklat..
tapi sebab kita rakus..
keh3...
 
buat banyak kali sampai adunan habis..
untuk filling dia, kita pakai choc peanut Lady's Choice ngan stoberi jem...
lepas tu, tekup kedua-duanya seperti gamba dibawah...
 
 
Lepas tu, dah boleh potong...
ekot garisan pemutus antara kelima-lima kelopak...
dan..
taraaaaa...
 
 


Inilah hasilnyaaa..
waffle home made..
di hari ahad yang hening..
sesambil minum petang bersama secawan kopi HKCC..
 
Selain daripada letak filling, anda juga boleh letak aiskrim diatasnya..
atau letak syrup choc diatasnya..
macam-macam cara kan..?
terpulang kepada kreativiti anda...
 
kita beli Waffle Maker ni kat Groupon..
RM58 + postage RM7
Semenanjung sahaja...
so far, ini barang kedua kita beli..
2 minggu gitu dah sampai..
memula beli antivirus...
 
hah..
apo lagi tah duwet aku nak abes dok membeli online je..
 
semalam dah order set macaron..
nanti dah sampai kita try buat and share ngan korang eh..
 
selamat mencuba..
selamat berhujung minggu...
 
xoxo
Nadea Ramly