CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, July 17, 2014

Beribu duit abes berubat sana sini...

Sape kenal afiq dari kecik.. mesti tau yang dia adelah sorang penghidap eczema.
Beribu duit abeh berubat sana sini. Sebab eczema dia bukan jenis ruam.. tapi timbul2 berair macam ciken pox. Ingatkn sakit tangan kaki mulut tu.. tapi masuk 2bulan x baik2 pergi pakar baru detect die eczema yg agak teruk jugak tapi bukan sampai tahap kronik lagi. Dia just x bileh berpeluh.. xleh makan ayam ngan telor. Pernah pengasuh tersalah bg makan telor ya Allah kesiannya malam2 tak boleh tido kegatalan seluruh badan. Gatal dari dalam darah. So dia xtau nak garu kat mane.. semua tempat diharuknye dengan menangis2. Tak sanggup tengok aku bg mkn ubat selsema dia kasi mgantuk n tido. Iskkkk....

Bila tengok memang x sanggup.
Tambah2 lagi bila gelembung2 tu dah pecah. Ya Allah.. menggerutu.... nasib baik ank sdri. Kalo x aku pon x sanggup nk pegang.
Bawak pergi pakar kulit.. tukar2 sabun mandi.. krim.. lotion... guna spirulina.. semua aku buat..
Last2 cuba skbp ni... afiq boleh minum.. x rasa hanyir.. aku pon minum.. hurm sedap.. dia ade bee pollen. Korang boleh gugel sendiri kebaikan susu kambing.. dan kebaikan bee pollen.

Ni punca aku amalkn skbp sampai sekarang. Bagi afiq minum tiap2 hari.. sebarang lendir ke ape sume die digest..
Miraclenya... parut2 menggerutu pon hilang... imun afiq pon dah makin bagus. Dia susah nak demam. syukur pada Allah sebab izinkan ia serasi dengan Afiq.

Baca info2 anak eczema ni 'kebanyakan'nya berpunca dr amalan pemakanan ibu masa pregnant.
1. Kurangkan.. malah kalau boleh jauhi soya... ia buat kulit lebih sensitif dan nipis.
2. Makan banyak2 sayur2an...
3.bnyak minum air masak..
4.banyak makanan berzat.
5. Elakkan fast food.
6. Amik suplement yang 'perlu' sahaja untuk pregnancy.

Perghh memang menyesal ler... paling liat dulu nk mkn sayur.. air masak pon payah.. nk yg manis n sejuk2 aje... fast food adelah peberet.. terpengaruh pulak dakyah Yahudi.. minum soya anak kulit putih n gebu.. nauzubillah...

Untuk pengetahuan korang.. susu kambing jugak sangat bagus diamalkan masa pregnancy tau... inshaAllah.. mengelakkan baby kuning..
Kulit baby?? Bak kata org pantai timur.. 'putih sepo'.. hahaha
Yang penting baby sihat.. inshaAllah.. imunnya lebih tinggi dah sukar dijangkiti penyakit juga.

Jangan percaya bulat2 aku cerita nih...
Ce tanya doktor jugak... ni fakta ye.. bukan auta!
Dah kena kat afiq sorang.. tak sanggup kena kat ank yang lain jugakk...

Tak pregnant pon aku minum aje... susu kambing baik untuk bakar kalori, sumber kalsium dan imunisasi kita juga tau... time puasa ni lagi best.. makan ngan kurma time sahur.. alhamdulillah.. kenyang..
Ni amalan aku ngan afiq lepas dia kena eczema 2 tahun lepas.
Harga pon berpatutan.. yang penting no more ubat n klinik pakar kulit.. lg best parut2 dia pon licin sekali.
Alhamdulillah...

****************************************************************************

Ini cerita ibu yang gigih dan ingin anaknya sihat....
Tentang susu kambing yang beliau amalkan dan untuk anaknya..
Tak percaya?
terpulang...
Diceritakan sendiri oleh beliau di wall facebook nya.
Nuqman Aliah..

Untuk maklumat lanjut boleh terjah page HKCC KEPONG - LUMUT.
Atau
Whatsap kita di 01592622780.

Promosi raya susu kambeng??
Adaaaaaa...
Whatsapp laju2...

HKCC SPREAD LOVE TOGETHER

Xoxo
Nadea Ramly