CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, November 21, 2014

Aiskrim buat sendiri..sedap weh~

Kita ni ..
tak la pandai masak mana pon..
tapi ngenang barang-barang masak tersimpan je dalam stor tu..
rasa rugi pulak..
mostly hadiah kawen tu..
errr..
dan juga akibat keborosan kita soppin online secara bernapsu.
penyudahnya..
semua letak dalam stor..
uhuk~

sekali lagi alasan kerja menjadi pilihan.
hahahhah..
padahal, M tu lebih besar dari segalanya.

okeh..
disebabkan M tu besar..
makanya kita carik resipi yang senang senang je.
simple simple jee...
yang tapayah masok oven.
tapayah susah2 sampai fedap nak menyudahkan.

ape dia?
Aiskrim..
hahaahha..
woi, somi daku kata sedap okeh...
lagi sedap dari beli kat supermaket..

BAhan-bahan dia senang je..
1 tin susu cair
setengah tin susu pekat atau susu cair
1 sudu ovalette.
perisa. nak cokelet ke, stoberi ke. oren ke.
beli kat kedai kek.
ade..

mula mula..
sediakan mixer..


mixer pon nak tunjuk..
bahahaha..
okeh.
ini adiah kawen.
baru dua kali ke tiga kali pakai..
timer kaseh kepada yang kasik..

okeh..
bahan-bahan tadi, korang masokkan semua skali dalam mixer nih..
perisa tu kalau nak masukkan skali pon boleh..
tapi kita masuk last skali..



pukul sampai kembang..
nampak tak perbezaan gambo atas dan bawah?
haaa..
bagus..
pandai murid murid..


Okeh..
menawan kan?
haluuuuuuuuusssssss....

lepas tu...
masokkan dalam mangkuk...
jangan mangkuk jamxxx pulak..
ape2 mangkok la...

pesen kita.
kita amik perisa cekelet..
kita letak la dalam dua tiga titik..
pahtu, buat corak..


ha, corak la sangat kan..
ini je gambo yang dapat diselamatkan.
somi kita ter delete yang dalam hempon dia..
uwaaaaaa..
sebab hempon kita tak sanggeh..

oh, tips sikit.
kalau pakai susu cair, 
tekstur dia lebih halus..
dan lembut..
masa kita buat kat umah mak kita.
pakai susu segar.
dia agak lembik dan susah keras.
tatahu la kurang ovelette ke.
tapi rasa dah masuk banyak..

dan..
kalau takmo manis sangat,
kurangkan susu pekat tu..

korang nak letak oreo hancur ke atas tu..
nak letak manik2 ke atas tu..
terpulang.
ikut citarasa memasing..

dah siap tu..
letak dalam peti es..
dah keras kang makan la.
sedappp tau dari eskem beli..
hahahahahah~

weh..
kita ada pressure cooker tak pakai lagi tau..
beria ia beli..
nanti kita carik mende yang buleh masak dalam tu..
sayang pulak dah beli tak pakai.
tahpape kan..

senang kan buat eskem tu..
selamat mencuba..