CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 15, 2015

Cameron Highlands : Short Vacay 2015..hoho~

baru-baru ni..
somi tetiba ajak pi ber'isteri'rehat..
syaratnye..
jumaat tu kene berehat dulu.
sebab dia penat.
makanya, jadi short vacay saje..
kita tak kisah pon.
lama gak tak bejalan menghabiskan duit dia..
bahahahahha~

sajes PD, takmo.
jaoh kate dia.
Langkawi.
lagi la dia taknak.
last2 kami pilih
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

CAMERON HIGHLANDS....


kami bergerak ke sana hari Sabtu.
itu pon dalam pukul 10 pagi cenggitu..
sebab biasalah.
walaupun berdua..
kita ni mementingkan aspek keselamatan rumah sebelum kemana-mana..

kami lalu Simpang Pulai.
tak lalu Tapah.
Mujur juga..
kata kawan-kawan jalan Tapah tak berapa okay..
kami ikut waze je..
hahahahahhah..
kalau dari Lumut, better lalu Simpang Pulai..
Bagus pe Waze nih..
macam biasa, nak manja, so somi drive..
ala, somi la kane drive ye dak..
jalan okay.
selesa.
pemandangan sepanjang jalan..
best!

oh..
kami bawak sweater.
incase sejuk kan..
difahamkan dah tak sejuk macam dedolu.
bajet keluar asap-asap dari mulut..
kih3..

kami sampai Brinchang sekitar jam 1.30 petang.
terus terang cakap, review dari blogger banyak membantu..
nak pegi mana, nak dok hotel mana.
alhamdulilah..
sape kate blogger ni buang masa?

hotel pilihan adalah Hotel Jasmine.





actually ade pilihan kedua iaitu Hotel Rainbow tapi sebab macam baik je layanan kat konter HOtel Jasmin, so kami decide dok situ.
memang gamble giler.
walk-in.
tak book pon..
cuma pada masa tu bilik cuma ada yang katil Queen 1, single 1.
harga RM128. dEPOSIT rm50.
masa checkout depa pulang balik.
actually banyak je hotel sekitar tu..
Sederet Hotel Jasmine tu memang banyak..
ade Parkland HOtel..
Brinchang..
Rainbow..
dan memacam la deret Jasmine HOtel tu..



kalau hotel bajet pon banyak..kat deret KFC..
betul kata sorang blogger, pendaftaran kat hotel ni amik masa sikit.
sebab depa masih menggunakan buku dan tulih tangan..
takde computerize..
kalau tukar ke computerize, insyaAllah lagi laju.
orang ramai juga checkin..
mebi baru baru sampai macam kami juga kot...
cuma masa sampai tu, ade la nengok2 kami.
mungkin kami tak macam somi isteri.
hahhahhaha..

pahtu kami pon naik bilik..
dapat tingkat 3.
tapi hadap bukit..
tak kisah la..
dari review blogger2, bilik2 kat hotel Cameron ni suma takde kipas dan ekon.
ade yang takde lif..
tapi Hotel Jasmine ni ade..!

taraaaaaa..
ini lah bilik kami..
okeh, itu somi yang kepenatan drive..
dia pon sebenarnye baru balik belayar..
penat nye tak ilang la laginye..
sian diyeeee...
hhahahaha..






tak tinggal kopi somi nih..
kalau tak nanti dia asek tanye mana kopi dia..

sambil layan isteri dia bercakap sepanjang jalan..
radio kami OFF..
saje. nak menghayati pemandangan dan bersembang.
maklomla, kami ni jarang sangat spend time..
'itu pon nak bitahu'

letak je beg, kami pi KFC depan hotel nih.
oh lagi satu, lupa nak habaq..
sini parking susah..
pegi mana-mana, sume boleh jalan kaki..
melainkan nak pegi selain Brinchang la..
macam seronok je.
so far udara sejuk..
kita tak pakai pon sweater..
belum level sejuk lagi..
hahahhaa..

balik bilik lepas makan tu kami rehat je..
somi dah kroh krohhh tido..
memang penat..
kita, tegolek2 tengok tv..

aktiviti malam pula..
kami pegi pasar malam yang pemes kat Brinchang tu.
hooohooooo~






kita kalau tengok makanan, macam nampak apa..
gilaaaa wehhhh..



nampak tu nampak ni, sume nak beli..hahahahha..
*pinsan lakiku..

okeh, layan gamba..
maleh nak citer pepanjang..




keesokan harinya, kami checkout awal..
sebab ondway turun tu, kami nak menyinggah tempat-tempat yang osem..
seawal 9 pagi, kami dah checkout..
dan tempat pertama kami pegi ialah 

GALLERI TIME TUNNEL...



Ia sebuah muzium yang ceritakan sejarah Cameron Highland dari awal pembukaan sehingga kini..
banyak gak la barang-barang menarik dalam tu..
cumanya sebab kita ni tak suka sejarah sangat..
tapi..
tetibe suka pulak baca pasal Jim Thompson yang hilang sehingga kini dan tak jumpa jumpa..
dah la suasana mcam seram dalam tu..
tapi dalam dunia zaman skang ni ape je yang tak mustahil kan..
moh layan gambaq lagi..
oh, bayaran masok dewasa RM5.
Kanak-kanak RM3.



somi kekonon men piano..
hahahhaha..~


ade jadual ilmu hisab..
korang ade?
kalau masa zaman kita sekolah nih ade,
kompom la malas hapal sipir..
tapi.
emezing gile menatam nih..
hahahahak~





pahtu kami singgah pulak ke CACTUS POINT..


okeh, sebelum sampai ke CACTUS POINT, kene lalu KEA FARM dulu..situ ade jual macam2 sayo..
kita tak singgah..
sebab tak beli sayo..
kalau beli, takde orang masak.
sebab kita tak masak sangat..
hehhhehhehe..
sape nak carik cenderamata, boleh pegi situ..
bantal pon depa kata murah dari Brinchang...

okeh..
pon takmo tulih banyak..
moh la tengok gambaq..



okeh, meh nak bitahu awai2..
kita tak suka sangat pokok2 nih.
tapi bila tengok comel2 je kaktus nye..
teruih beli..
adohai..
hahahahah..








lepas tu kami turun lagi menyusuri jalan jalan..
dan singgah pegi Butterfly Farm.





ehem..
ni la baterflai tu..
bahhaahhaha..
alang-alang ade orang amik gambo..
so mintak tolong skali..
kih3..
comel tak kami?
huyehhhhh~







pahtu...
naik gonong turun gonong..
pegi ladang Teh Boh..





dalam ladang teh boh tu ade Strawberi Garden tauuuuu...
pegi petik sendirik ja..
sekilo situ rm40 stoberi dia...



beso tak???
hahahahhahaha~





turun ladang teh, menyinggah pulak ke Bee Farm..
tengok lebah..




dibelakang kita adalah tempat lebah...
kene turun kebawah dulu...
masok adalah percumaa~

turun lagi..
hajat hati nak pi Cameron Lavender tu..
tapi parking penuh.
ramai orang.
ade yang jauh tu, malas lak nak jalan..
lagipon takde nak beli ape2 pon.
so kami teruskan perjalanan kami..

last pit stop..
pi makan eskem stoberi..
kat GREEN VIEW GARDEN..





Sume stoberi..
coklat pon dalam dia ade stoberi..
uhuk~



ini paling best..
hahahahha..

tapi tinggal cokelat putih..
yang lain abeh dah...

hah..
itu saje la perjalanan dua hari kami somi isteri.
memang gamble kan?
ikut suka je..
hahahahaha..

sape kate blogger buang masa taip entri?
hakikatnya..
banyak bantu kita..
tak caye?

harap harap entri kita ni membantu yang lain juga.
tak caye sudah..

jumpa lagi...

babai..

xoxo

nadea ramly
Lumut, Perak