CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 13, 2016

KakJojes dan ERPOC..

Tadi KakJojes melawat kawan kat hospital.
Keguguran.
Perlu buat prosedur ERPOC.
*nanti try google maksud ERPOC okeh..*

Masa KakJojes melawat beliau tadi, beliau sudah di wad semula.
dah selesai prosedur.

tabah ya wahai sahabatku.
InsyaAllah ada yang lebih baik.

Eh, beria je KakJojes nih.
Kakjojes pernah alami ke prosedur tu?
PErnahhhhhhhh...
dua tahun yang lepas.
Miscarriage.

Begini ceritanya...

.

.

.

.

.

Selepas berbincang dengan suami, kami decide untuk proceed saja di Hospital Manjung walaupun KakJojes boleh buat prosedur ni di Hospital Angkatan Tentera (HAT) Lumut.
Disebabkan ketiadaan pakar bius pada masa itu, kami disajes ke Hospital Manjung.
Kami okay aja.

1 hb Mei 2014 bersamaan Hari Khamis dan hari pekerja, 
KakJOjes dan suami ke Hospital Seri Manjung untuk serah diri..
uhuhuk..
seram nye tuhan je tahu.
KakJojes ni dari kecik tak pernah admitted. 
so ketakutan tu memang agak melampau la..
hahahahha..

Lepas kompom heartbeat baby takde,
tumbesaran baby pon tak progress, 
doktor bagi tarikh untuk admit.
iaitu pada hari Ahad.
from time to time, if bleeding, doc suruh datang terus hospital.
oh, untuk makluman, KakJojes gugur tapi tak bleeding.
serius.

Masa tu KakJOjes angguk angguk tanda faham.
Doktor muda tu pon baik.
sabar ya kak. InsyaAllah ada rezeki nanti tu.
katanya.
KakJojes senyum ucap terima kasih.

Sampai hari kene lapor diri jam 2 petang, KakJojes still tak bleeding.
Lahai baby.
takmo pisah ngan mama dia kot. huuu..
KakJojes di scan lagi untuk confirmkan memang baby dah takde..
Serius dah redha masa tu.
tapi, kantung masih bulat.
baby masih berbentuk.
cuma dia tak membesar dan heart beat dah takde.

sebab hari itu hari Ahad, KakJojes telah menggunakan kuasa bulan akan menghukummu kepada somi.
soh dia tunggu sampai waktu melawat habis.
ahhahaha..kijam tak.

masa ni dah sarong unipom kaler hijau.
dan ditempatkan di wad yang menunggu orang bersalin.
depa pakai pink.
cantik kot..
ahahhahaha.

Lepas waktu melawat habis, sesi berkenalan dengan katil sebelah bermula.
Biasalah tanya kerja apa.
somi kerja apa.
dek takmahu tahu haku ni bini seorang navy, maka terpaksa la tipu sunat.
bahahaha..

Ingatkan penipuan itu berjaya.
rupanya tidak.
Malam tu pulak ada OOD yang datang melawat.
pukul 10 malam. time aku tengah bergosip dengan katil sebelah.
kah3..

dengan kepala togel tak pakai tudung terus capai tuala.

Puan Aimi ya. Isteri Lt. Asyrani. Saya pegawai yang duty malam nih.
Buat lawatan kebajikan. Katanya lembut.

ooooo. Haku nampak dia bawak hamper makanan. 
hip hip hureyyyy..

tapi masa tu, terus rasa nak tepuk dahi.
katil depan dan sebelah sebelah ni dengar je kami sembang..
kantoi!
Pahtu kantoi la haku ni bini navy.
huhuhuhuk~

Bukan malu tapi takmahu orang kata kita tompang tuah somi.
Bestla jadi  bini navy.
kata depa..
aku sengih je la macam kerang busuk.
Meh rasa meh best ke tak..tu cakap dalam hati je.

Malam tu KakJojes dah disuruh posa.
sebab esok pagi dalam kul 10 KakJojes dah boleh masok Operation Theather.
Pagi tu ada satu ubat dimasukkan untuk bukak jalan katanya.
Nurse pesan, kalau sakit sikit tahan tau.
Setengah jam sekali nurse datang tanya.
sakit tak.
sakit tak.
Jenuh jugak nak jawab.
tapi tak sakit nak buat cemana.

jam 10 pagi, KakJojes disuruh bersiap dan sedia ditolak ke OT.
baring atas katil sambil 3 orang nurse menolak ke OT di tingkat atas.
Rasanya tingkat dua.
masa baring tu nengok lampu tu  macam dalam drama.
ini real beb. 
haku mengucap ja sepanjang panjang nak sampai ke OT.

sebelum masok OT tu ada lagi beberapa prosedur KakJojes lalui tapi haku dah tak ingat dah..
masa tu ingat mati ja..
huuuuuuuu..
tapi yang pasti dok kata kat nurse,
janji tau nurse full bius..
Nurse tu angguk je.
Berpuluh kali dah aku pesan dari semalam.
nyampah dah kot nak layan..hahahah..
sorry nurse. saya ni penakut..
hahahahah..

Masa ditolak masok OT, KakJOJes sempat tengok jam.
10.15 pagi.
Pakar bius, doktor, dan beberapa orang nurse semua ada.
masa tu nampak lampu besor yang operate tu..
makin laju jantung haku..
oh my..
rasa dekat je dengan mati..

mengucap berkali kali..
masa ni doc explain bius masok kot mana.
ada corong akan letak kat tekak supaya nanti if tengah prosedur aku tak bernapas, maka itu lah gunanya.
efek dia akan sakit tekak sikit.
Doc kenalkan dia sapa.
nurse ni nama apa tapi serius.
Tak pikir apa dah..
takuttttt...

doc kata saya akan mula masuk bius.
dalam kiraan 3 aimi akan tido..

ceh, tak sempat aku dengar no dua,
selamattttttt..

tak sedar hapeeee dahhhhhh...

sedar masa nurse kejut lepas selesai.
masa tu mamai mamai lagi.
pahtu tak sedar balik..
hahahahaha..

sedar semula lepas nurse kejut..
aimi, bangun..
lama awak tak bangun nih.
awak tak biasa dibius eh..

KakJojes sedar, pahtu angguk angguk..
batuk batuk jap..
pahtu nurse tanya soalan..
ni brapa.
dia tunjuk 2 jari.
2 nurse.
jawab KakJojes.

Okeh, boleh tolak dia masok wad semula..
masa tu KakJOjes tengok jam pukul 12 tengahhari..
masa nurse tolak masok wad tu haku mamai lagiii..
sampai wad nurse uruskan semua.
mujur kawan dah pesan sesiap.
letak barang kat tempat yang mereka senang ambik.
malu tolak tepi.
serius mamai gila...

lepas selesai semua, kakjojes dalam mamai tu, capai telefon.
call somi.

somi, saya dah selesai. 
datang la sini bawak makanan..laparr...

somi kata okeh.

pahtu baru nak telelap kawan telepon.
woi, wad mana, katil brapa.
suara macam petir.
terus hilang mamai aku.
 tak lama tu kawan call tadi muncul..
Ain ni kebetulan ada kat Manjung. 
adik ipar dia kawen kot..
Bersembang kejap dalam mata separa terbuka..
hahahhahaha..

tak lama pahtu somi sampai bawak makanan.
pahtu ada nurse nampak, terus tegur.
dia tak leh makan lagi.
lepas 3 jam baru boleh..

erk!
tadi haku dah terteguk air..
camana nihhh..

lepas kawan dan somi balik, KakJojes sambung tido.
ngantok weiiii..

tersedar je dok panggil nurse..
bila saya boleh balik nurse?
nurse tengok macam report kt tepi katil tu, lalu berkata,

eh, awak takboleh balik lagi.
esok baru boleh balik.

la, yeke..ingat dah boleh balik..

Teros telepoon somi kata esok baru boleh balik.
Dia ok je..

Maka KakJOjes tido la semalam lagi kat Hospital tu.
Sapa kata layanan hospital tak bagus.
so far KakJojes okeh je..
Memang la ada satu dua yang macam cengih tapi tengok la sebab apa..
Kita ni suka gurau, berseloroh la.

tengok depa kerja pon penat.
sian depa.
Salute la kat orang yang keje spital nih..
Patient lagi memacam perangai.

Esoknya KakJojes berkemas dan terus berpantang kat umah mak kat Kepong. 
Dua minggu MC diberi.
syukur..

maka berehatlah sepenuhnya.
Pantang?
Haah, KakJOjes pantang bebetul.
kata orang, pantang gugur lagi strict dari pantang beranak.
huhuhukk..

Mujur suami pandai bawak diri.
Sorang sorang la beliau kat Lumut selama dua minggu..

Ada sorang lagi kawan KakJojes alami prosedur camni.
Ada la sembang sembang.
Kata beliau, rupanya ubat yang nurse masukkan untuk bukak laluan tu memang sakit macam contraction nak beranak tu.
Pelik pulak haku tak sakit ape ape.
Kata dia, ko dah biasa senggugut teruk kot.
Tu ko rileks je.
Bahahaha..
Padan la nurse dok tanya sakit tak.
Ku ingatkan apa.

Pahtu masa dok boring boring nak tunggu discharged,
Baca la fail kat tepi katil tuu.
Rupanya prosedurnya kejap je.
Apesal aku beria baru sedar kol 12. 
Padahal kol 10.15 pagi masok.
Kol 10.30 pagi setel dah.
Kemain ko layan bius tu ye KakJojes.
Kah3.
Serius woi.
Tak sedarrr langsung.
Nurse ada kata depa kejut banyak kali.
Tapi haku tak bangun bangun.
Yarabbi.
Hahahahhahaa..

Sampai skang KakJojes masih menunggu dan mengharap.
Dan masok 5 tahun.
Masih berdua berhanihanimun terbang sana sini.
Hehek..

Orang kata masa akan tiba.
Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya.
Kan..
Berlapang dada.

Macamana KakJojes rasa bila tahu baby dah takde?
tunggu next entri ya..

okbai..~