CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, August 13, 2016

Part 5 : Misi memandu dari Sarikei ke Daro..

Dah baca kan misi misi KakJojes dalam entri sebelum sebelum ni kan?

Ini adalah misi terpenting sebenarnya.
Tujuan sebenar KakJojes merantau rantau ke sini, bertujuan sebenarnya.
kOrang ingat haku dok jenjalan saje kan..

Kene DRIVE a.k.a memandu dari Sarikei sampai Daro.!

Ye.

Itu misi KakJojes..

Dulu drive dari Kuching sampai Sibu je.

Ini route baru KakJojes nih.
Bahhaaha..

Ah. Apedehal.

Ape dehal.
Tak Jojes la nanti.
Hahahahhaa..

Mula mula sampai semalamnya ingat pengantin main main.
Rupanya betul betul kene DRIVE.
hahahhaha..
Maka KakJojes cabar diri.
Untuk sahut cabaran ini.
Cewahhhhh..

Btw, KakJojes memang long distance driver.
Sekarang pon dok ulang Lumut KL boleh kata tetiap minggu.
Huhuhuk.

Kalau la ada seatime macam navy tu.
Penuh dah kot drivingtime kakjojes.
Hahahhahaa..

Eh. Korang pernah dengar Daro?
Kalau tak.
Boleh google.
kOrang bukan taktahu je korang semua google kan?
Lalallalala..
Tak pun waze.
Map ke.
Tengok brapa lama perjalanan.

Kami perlu bertolak awal ke Daro memandangkan perjalanan dijangka mengambil masa sekitar 5 jam.
Perlu naik 3 buah feri untuk sampai ke destinasi.
3 buah kereta semuanya berwarna putih mengiringi pengantin.
Jam 7 pagi kami semua bergerak ke destinasi.


Okeh, pengantin kat belakang tu tengah sebok..
Ahahhahaha..

Bergamba la kejap..
Pantang la Nampak camera.
Hahahaha..



Cer teka mana pengantin..
Yang depan tu kompom la bukan.
Dua orang wanita jojes itu ialah kawan baik pengantin perempuan.
Manakala KakJojes dan wanita berkerudung hijau itu wakil dari semenanjung.
Kekonon wakil dari sebelah pengantin lelaki lah.
Cayalah abam Adi.
Memetik bunga sampai Sarawak.
Fuhyooooo..

Pemanduan sekeliling KakJojes sungguh la indah.

Tak nafikan.
Memandu di sini jauh bezanya kita memandu kat semenanjung.
Bentuk muka bumi.
Pemandangan.
Memang berbeza.
Macam KakJojes bitahu kat entri yang lepas, KakJojes pernah duduk di Kuching kan.
Maka tak la berapa heran drive.
Ade la heran sikit sikit.

Oh ya.

Jangan salah paham pulak.
Ada yang pernah tanya KakJojes kat sini memandu kat belah kiri ke?
Ni bukan oversea deknon.
Ni over the sea.
Still dalam Malaysia.
Dan semua undang undang sama macam kat semenanjung.
Haaaaa..

Okeh.
Macam KakJOjes cakap tadi.
Kita akan gunakan 3 buah feri untuk sampai ke destinasi.
Selepas memandu dalam satu jam dari rumah pengantin.
Kami sampai ke pengkalan feri yang pertama.

Iaitu di jeti Tanjung Kunyit.
Pisyo…


Sila lihat jam.
Pukul 7.45 pagi.
Kami dah naik feri pertama.


Sebab teruja maka pisyooo yang keluar..
Carik gambar dalam galeri tak jumpa.
Huhuhuhuk.
*eh, apesal aku tak checkin eh masa nih. Hmmmm*

Tidak diketahui pula kenapa namanya Tanjung Kunyit.
Mungkin kalian boleh tanya kawan kawan kat Sarawak.
:-)

Selepas merentasi sungai dalam 9 minit, pemanduan diteruskan semula sehingga berjumpa dengan pengkalan feri yang kedua.

Pangkalan Feri Batang Paloh.


Sila beratur ye..
Ahhahahha.


Kami sampai selepas merentasi kampung dan pemandangan yang indah.
Serius osem gilerrr!

KakJojes sambung memandu selepas merentasi sungai yang lebih besar dari yang pertama tadi.


Kali ini, pemanduan KakJojes selama lebih soploh tahun teruji.
Cewahhhhhh..
Alhamdulilah selamat.

Pengkalan ketiga iaitu yang terakhir ialah Feri Muara Lassa, Nanga Daro.
Ini feri ketiga sebelum kami sampai ke Daro.


Sila tengok masa kakjojes update..
Fuhhhh…
Jadi boleh estimate tak masa driving nanti?

Sungai yang kami rentasi kali ini lebih besar dari yang kedua!

Wow..
Dan masa berada diatas feri juga agak lama dari sebelum nya.
Tak kisah. Janji hepi.

Kali ni dah takde gambar kat luar.

Gambar dalam kereta pulak.



Dah teruja tak sabar nak sampai ke Daro.

Yeyyy!
Tak pernah sampai la katekan.
Hahahahhaha..

Selain dari perlu melalui 3 feri ini, kami juga turut melalui jambatan terpanjang di Sarawak iaitu Jambatan Bawang Assan.
Gambar takde.
Tapi memang panjang.

Rasa macam takmo citer banyak la..
Layan saje la kenangan memori terindah sepanjang perjalanan kami okeh.?





Panas woi...

Sampai Daro apa kami buat?
Tungguuuu next entri lagi..

Bertabahla ye..
Kihkihkih..

P/s : Kawan kawan KakJojes pon kata even depa orang Sarawak, ade yang belum sampai Daro lagi. Drive pulak tu..hikssssss..


Btw.

KakJojes suka bumi kenyalang!

Tunggu next entri tauu..