CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 1, 2016

Part 3 : Move Forward : STAY AWAY FROM SCAM!

Sape penah try FROZEN LAMB CURRY PUFF from LE BOUFEE??
3 flavours - Original, Cheese & Black Pepper 👍


Gambar2 kenangan..
Pencapaian business frozen lamb curry puff for only 6 months..
Tapi, da smpai ke Brunei
Cuma, rezeki nk teruskan tak kesampaian..
Even passion aku mmg suke berniaga
Maybe, sbb da biase dari kck..


Balik from Umrah
Aku pun ingat nak buat business
Sebab - aku da resign mase tu..
Budget EMAS la passion aku..
Sales from jual program2 emas time tu buat monthly income KONON2 NAK DAPAT RM20k per month 😂😂😂

Thats y, still jugak nk buat business (takde ilmu yang betul)
So, start la create Le Bouffee
Ikut ckp Dr.Azizan, focus 1 produk







Tapi yang sengal, baru start up da buat mcm2 yang tak betul:

+ Pilih nak buat FROZEN FOOD
+ Produk sendiri terus
+ Venture dengan kilang
+ Pegi Brunei buat sales
+ Partner yang tak sekepala

Ohh..my..the most touching part is that..
Modal aku time tu pkai duit ASB yang tinggal
Dalam RM10k..my very last savings..
Partner ckp nak bg sama banyak jugak
At then end, tarik diri..
Then korang tau sape yang bagi modal?

Mak..yes..mak..
Mak aku surirumah yang takde income tu...
Tapi, sanggup gadaikan barang kemas die...
Punya nk support aku mase tu..
Cant forget how mak and abah try so hard to support aku...
Aku tumpang rumah mak buat paste utk hantar pd kilang..
Mak tolong kupaskan kulit bawang berbesen2..
Habis blender mak rosak...😟😟😟

Tak lupa..husband yg turun padang masa weekend 
Time aku join booth2..
Die la yang ssh payah angkut brg2 expo...
FREEZER untuk letak frozen food tu
Jenuh every time nak kene SEWA HILUX..
Penat keje weekdays, weekend support pulak dekat booth..

Bila da dapat sambutan and market di Brunei
Jodoh tak panjang pulak dgn kilang
Even korang da buat contract
Ko ingat business kck2 ada contract tu secure?
Owh noooo...nooooo..

Nasib baik tak sempat sign contract utk supply dkt KLCC Covention Centre..
They requested kilang utk buat some improvement..tapi kilang tak nak buat coz not its priority..of coz la aku frust..
But, Alahmdullilah jugak tak sign, kalau tak...jenuh la tak bole nk supply..
Things always happened for a reason..pls remember that..

6 bulan pun cukup utk bg pengajaran yg mahal...

Since COMMITMENT bulanan TINGGI MENCANAK
Mana taknya, buat PERSONAL LOAN nk langsaikan duit customer and join program masa awal2 tu..
I knew it was stupid..

Tapi, TERDESAK
SEBAB?
Ko kesian bila hari2 customer msg ckp nak pkai duit lps da KENA SCAM DGN EMAS..
Ade yg nak beli pampers anak, susu anak, isteri nk besalin..etc..
Tapi lama2, ko sendiri yang tesepit and tak bole survive...
Bank hari2 call mcm ah long
'Bila nak bayar aeh? Besok bole bank in?' 
Besok yang die suruh bank in tu bukan sikit
RM4k..suruh besok tu mcm mintak 40 sen...
Arghhh..😣😣😣

Then, aku surrender pg AKPK...
Ko tau officer ckp ape?
U ada ACCA..MIA..Chartered Accountant
Gaji dah more then RM6k
What happened??

Tak segan silu air mata ni kluar dpn dia...😢😢😢
Yes...what happened?? - means, knape ko ade all that qualification tapi kene SCAM???
Ko belaja account kotttttt...!! 

Korang rase..KENAPA AKU BOLE TERJEBAK...??
KENAPA SCAMMER2 bole KAUT DUIT PUBLIC BERATUS2 JUTA pada tahun tu?

P/s: The purpose of this sharing is to create awareness to the public and society. The DAMAGES and SUFFER which to warn us, STAY AWAY FROM SCAM!

Also, for those who wanted to start a business, I will always highlight all my mistakes, so you dont have to pay for the painful experiences. With current economic condition, i believe, most of us wanted to start doing a business..so, PLEASE DO LEARN FROM MY MISTAKES...

-FAM-

Credit : Farhana Abdul Majid

Disclaimer : Artikel ini telah mendapat kebenaran dari penulis asal sebelum diterbitkan.