CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 22, 2016

Shell Out Homemade sedap..

KakJojes kembali dengan entri baru!
Fuh..!

Terrrrrrrr lalu bz nak update belog.
Malam ini agak FREE lah.
Plus masih teruja dengan shellout hasil air tangan sahabat merangkap jiran KakJojes dulu.

Ciwi gambar satup!


Home made tahu?
Haaaa..

Lepas up kat Facebook maka ramai la meminta resipi nak buat kononnya.😪
Tapi tak apalah.
Kau orang dah free nanti buat lah.
Kejap lagi KakJojes bagi resipi.

Sebenarnya memang terdetik nak ber shell out pun.
Tak sangka Ain (kawan KakJojes) pun berfikiran sama.
Kikiki.

Maka nya, lepas hantar somi pergi kerja.
KakJojes whatsapp lah Ain tanya mana nak beli barang barang basah.
Nak masak la kononnya. 
Sekali Ain pun nak pergi pasar cari barang dapur.
Gittew.

KakJojes pon kata nak amik beliau bolehlah pergi sekali.
Jenuh la tanya pakcik Google mana nak cari pasar basah kat Langkawi ni nya.
Nak cari sotong kembang peberet somi.
Kahkahkah.
Kata Ain, park kat rumah then pergi sama dia.
Suami dia bawakkan.
Hiphip hurey la haku.
Malas nau nak drive jauh nun ke Kuah.

Dan kami pon menuju ke Pasar Awam Kelibang.
Yang ada dekat dengan Kedai 1 Malaysia tu.
Sebelum tu pergi breakfast kat Roti Canai Blackpepper tu.
Berbaloi baloi!

Then balik rumah nak masak.
Sampai je rumah bersilat lah kami kat dapur.
KakJojes ni tak pandai masak.
Maka tolonglah apa yang patut.
Potong ketam ke.
Siang udang ke.
Maklomlah.
Nak belajo.


Cantik tak pemandangan dari balkoni rumah Ain? 
Cantik kan..

Kata Ain lagi, resipi ni terbukti sedap.
Maka moh kita tengok sedap ke idokkk!!


Tak sedap!?
Sedappp kot.

Suami Ain mengakuinya.
Suami KakJojes pun sama.
Kau bila laki dah kata sedap paham paham sajelah.
Sila masak lagi.
Bahahahah..

Sehari suntuk la jugak KakJojes spend time dengan Ain.
Sharing thoughts.
Throwback kenangan di blok kami.
Dan KakJojes meminta diri bila jam dah hampir pukul 5 petang.
Laki nak balik dah nyah.
Tak reti reti nak balik?

Sebelum balik kami mengabadikan kenangan di satu sudut di hujung blok.
Macam ada taman kecik untuk tengok view laut.
MasyaAllah.
Cantik ciptaan Allah SWT.




Okeh.
Untuk shellout tadi kami guna mana kami jumpa ja.
Kupang tak jumpa.
Jagung pun tak.
Maka guna mana yang ada saja.


Cara buatnya?

Nah.
Baca sini.

Dipersilakan share untuk rerakan yang suka masak.
Jimat banyak.
Puas hati.
Dan boleh ekot sesedap rasa anak tekak.

Selamat mencuba.
😉