CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, November 5, 2016

Part 8 : Move Forward : Jangan lari

Jangan lari daripada masalah kawan
Die tak kan uji kalau kte tak mampu
Ape yg Dia nak kan hanyala kte kembali pd Dia
Sujud dan merayu mohon bantuanNya

Tak perlu harap pd mane2 manusia
Dia akan hantar kte pd org yg betul dan pd mase kte perlukan
Yakinla pd Dia

Letakkan keyakinan dan tawakal pd Dia

Aku paham mcm mane rase dikejar bank
Yg call tu bahase die..haihh..mmg bole buat gaduh
Rase mcm nk lepuk2 je...
Org tak byr 2-3 bln tu tanda ade masalah la...
Mmg fobia kalau igt2 balik

Hutang tu mmg bole buat kte stress
Hutang tu mmg bole buat kte hilang pertimbangan
Hutang tu mmg bole buat mcm nk hilang pedoman

Tapi mcm aku ckp la
Saat2 mcm tu, first u need to do is:

Ko solat lah..mintak petunjuk pdNya..
Ni pengalaman aku sndri..
U must talk to Him..u must begging Him..
Ask for His forgiveness..
Mintak pd Dia..

Die Maha Kaya..Maha Pengasih..Maha Penyayang..
Dia akan tunjukkan jalan..insyAllah..

Takde bende yg x tak bole settle melainkan Mati

Susah mcm mane pun..face it
Solve it..biarla berpuluh tahun pun nk settlekan hutang tu
Jgn putus asa..jgn putus dr Rahmat Dia..
Die bole bg kte ujian, Dia jugak yg akan bg panduan

Jgn la tgk drama2 TV yg tak reflect realiti hidup yg sebenar
Bnykkan membaca
Especially ilmu2 kewangan
Perbaiki kesilapan dan naik taraf hidup kte

At the end
Life is just a journey
Not a destination
So use it well..

Kejar akhirat..dunia akan kejar kte..insyAllah..

Takziah buat keluarga Mohd Syukri
Doakan yg baik2
Bukan hak kte utk judge arwah
Smoga Allah tempatkan arwah di kalangan hamba2Nya yg beriman..
Al-fatihah.

#selfreminder #sahamakhirat

Disclaimer : Telah mendapat keizinan dari penulis asal sebelum diterbitkan