CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 6, 2017

Tak bersyukurkah kalian?


Syukur ni luas cakupannya. Ada orang tak reti pun maksud syukur tu. Bila tak syukur, merungut. Asyik rasa diri kurang bernasib baik. Membanding bandingkan kehidupan sendiri yang tak best macam orang lain.

Kita ni, kalau ada perasaan bersyukur, boleh lah lagi kawal merungut merungut tu. Merungut ni sama la macam kau tak puas hati sana, tak puas hati sini. 

Camana aku buat lap & dye, rasa kita dah diduga abis2an. Skali ade kakak ni 10thn kawen ade fibroid kene belah cam ceazer. On morphin lak sebab sakit dia terlampau kuat.  Teros bersyukur aku bukan kat tempat diaπŸ˜‚.

Syukur lagi sebab senang dapat anak walaupun tak berapa ada duit. Kalau dia kat tempat kita, camana dia nak keluar duit banyak banyak melabur nak concieve? Sebab tu Allah bagi senang ada anak.
Silap silap haribulan sepuluh kali ganda meroyan nak hadap susahnya nak dapat anak.

Ada line telefon tu pun bersyukurlah. Ada orang masing masing bayar wifi sendiri. Ada orang laki bayarkan. Tak apa lah, laki kau mampu. Tapi cuba syukur. Kekadang aku pun takde line internet banyak hari. Sobsss.

Pasal kerja pulak. Nampak yang kerja ni best je. Hutang piutang tak nampak. Oohhh, best juga beli kereta. Bulan bulan seksa nak bayar dia taktahu pula.

Pasangan mana mana pun ada masalah walaupun nampak je happy. Ada orang tak suka cerita benda sedih. Yang kau nampak orang berbahagia je. Derita dia kau tak tanya? Bergaul lah dengan ramai orang. Relationship ni ada flaw dia.

Selagi tak reti syukur, tak berhenti merungut, selagi tu akan rasa tak cukup. Celah mana nak bahagia kalau gitu?
Gaji 5k pun kalau tak ada rasa syukur pun takkan pernah cukup. Percayalah.

Tolong la sedar rezeki ni dalam pelbagai bentuk. Bukan duit je. Anak. Bahagia. Sihat tubuh badan. Hati tenang. Tu rezeki lah tu.

Semua orang ada masalah. Bezanya, tunjuk dengan tak je. Tunjuk yang hepi hepi. Yang kau nak jeles kenapa. Kau tahu ke apa yang 'happy couple' tu go through?

🌷🌷🌷🌷🌷

Jadi, kau orang dikalangan yang mana? Tanya ja. 😎😎😎